İsrail Parlamentosu, İsrail'e ve Batı Şeria'daki yerleşimlere yönelik boykot çağrısı yapanların cezalandırılmasını öngören bir yasa tasarısını kabul etti. Sivil toplum kuruluşları ve muhalifler, yeni yasanın anti demokratik olduğu ve ifade özgürlüğüne saldırı niteliği taşıdığını söylerken, yasa savunucuları İsrail'in çıkarları için gerekli bir önlem olduğu görüşünde birleşiyor.
Cezalar: Tazminat, vergi, ihaleye katılmaktan men
Boykot yasası, 120 kişilik parlamentoda, 38'e karşı 47 oyla kabul edildi. Tasarı, iktidar partisi Likud'un vekili Zeev Elkin tarafından yapılmıştı.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak oylamaya katılmadı.
Yasa, İsrail'e karşı yapılan bir boykotu destekleyen herhangi bir şirket ya da organizasyonun devlet ihalelerine katılmaktan men ediyor. Boykot çağrısı yapan sivil toplum kuruluşlarının ise, vergi ayrıcalıklarını kaybedeceği belirtiliyor.
Ekonomik, kültürel ve akademik tüm boykot çağrılarını kapsayan yasaya karşı gelenler hakkında, hukuki işlem başlatılacak ve maddi tazminat cezasına karar verilebilecek.
"Yasa, barış görüşmelerine zarar verecek"
Filistinliler, yasanın kabul edilmesine tepki gösterirken, yeni yasanın barış görüşmelerine ciddi zarar vereceği söyleniyor. Barış görüşmelerinde başmüzakereci olarak görev yapan ve Şubat ayında istifa eden Saib Erekat, "Parlamento, Yahudi yerleşimlerinden gelen ürünlerin boykot edilmesini yasalara aykırı ilan etti. Hükümet, iki devletli çözüm planına bağlı olmadığı mesajını açık biçimde veriyor" dedi.
Tasarıyı sunan Zeev Eklin neden böyle bir tasarı sunduğunu şu sözlerle anlatıyor: "İsrail Devleti'ne karşı yapılan boykot çağrılarının çoğu içimizden çıkıyor. Bu durum dünyadaki boykotlara karşı sürdürdüğümüz mücadeleyi çok zorlaştırıyordu."
Sivil toplum kuruluşlarından Adala (Adalet) ve İsrail Yurttaşlık Hakları Derneği, yasayı Yüksek Mahkeme'ye götürmeye hazırlanıyor.
Pazar günü yapılan gösterilerde ise, boykot yasağı protesto edildi ve "Boykot yasası, demokrasiyi boykot eder" yazılı pankartlar taşındı. (IC/ŞA)