*İsrail'deki vakalar henüz düşüşe geçmedi. Fotoğraf: AA.
İlaç şirketi Moderna'dan zamanında destek alabilecek nispeten başarılı bir aşılama programına rağmen, İsrail'in koronavirüs kilitlenmesini ciddi şekilde sıkılaştırması muhtemel.
Salı öğleden sonra onaylanması beklenen hareket, en azından bu erken aşamada, en hızlı aşılama programının bile salgını kendi başına durduramayacağı gerçeğinin altını çiziyor.
Yaklaşık 9 milyon nüfusa sahip olan İsrail, 20 Aralık'ta aşılama çalışmalarına başladı.
Şimdiye kadar, 1.37 milyondan fazla insanını aşılamayı başardı - bu dünya çapında bir oran, ancak şunu da belirtmek gerekir ki, Filistinliler İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Gazze şimdilik aşılanmıyor.
İsrailli yetkililer bu topraklardaki pandemi mücadelesinin Filistinlilerin kendi sorumluluğunda olduğunu iddia ediyor.
DSÖ'nün Filistin talebi reddedildi
Dawn'ın haberine göre Dünya Sağlık Örgütü ve diğer hak gruplarının Filistinli sağlık görevlilerine koronavirüs aşısı sağlama talebini geri çevirdi.
DSÖ'nün Filistinlilerle ilgili misyonunun başkanı geçen hafta bir İngiliz gazetesine verdiği demeçte, vücudun 8.000'inin virüs bulaşmış olduğu Filistinli sağlık çalışanlarına Covid-19 aşıları sağlamak için İsrail'den yardım istediğini söyledi.
Fakat İsrail, Filistinlileri zaten aşırı yüklenmiş bir sağlık sistemi ile boğuşurken daha fazla kargaşaya itecek bir karar olan "kıtlıkları" gerekçe göstererek talebi reddetti.
Uluslararası Af Örgütü, DSÖ'nün savunmasından önce İsrail'i işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'deki aşıları temin etmeye çağırdı ve bunu uluslararası hukuka göre yapmak zorunda olduklarını söyledi.
Grup, İsrail'in işgalci bir güç olarak uluslararası yükümlülüklerini görmezden gelmekten vazgeçmesi ve "Covid-19 aşılarının işgali altında yaşayan Filistinlilere eşit ve adil bir şekilde sağlanmasını sağlamak için derhal harekete geçmesi" gerektiğini söyledi.
Abluka altında virüs mücadelesi
2007'den beri devam eden abluka nedeniyle zaten baskı altında olan Filistinli sağlık personeli bu pandemide diğerlerinden çok daha fazla mücadele ediyor.
Abluka, hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanılabilecek "çift kullanımlı malzemeler" üzerindeki yasakları içeriyor. Bununla birlikte, güvenlikle ilgili olmayan öğelerin reddedilmesi Gazze'de yaşayanların sağlığı üzerinde son derece olumsuz bir etki yarattı.
Filistin'deki yetkililer, tıbbi ekipman yetersizliği nedeniyle koronavirüsün yayılmasını kontrol altına alma kapasitelerinin sınırlı olduğunu kabul ettiler.
Bu senaryo, Avrupa'daki sofistike sağlık sistemlerinin bile yüksek bir Covid-19 insidansı ile karşı karşıya kaldıklarında ne kadar zayıf olduğu göz önüne alındığında neredeyse hayal edilemez bir durum.
Dawn'a göre İsrail'i en hızlı aşı dağıtım programına sahip ülke olarak ilan ettiği ve nüfusunun 12'sinden fazlası halihazırda aşılanmış olduğu düşünüldüğünde, pozisyonları özellikle insanlık dışı.
(PT)