Madrid Yargıcı Pedraz'ın diğer bir talebi de, tutuklanmasını istediği çavuş Thomas Gibson, komutanı Philip Wolford ve Yarbay Philip de Camp'ın malvarlıklarının, öldürülen kameramanın ailesine tazminat ödemeleri ihtimaline karşı incelenmek üzere dondurulması oldu.
Söz konusu üç asker, "Telecinco" televizyonu kameramanı Couso'nun da ölümüne yol açan top atışının yapıldığı tanktan sorumluydular.
Boursault: 1738 Sayılı Kararı uygulatırız
ABD'nin İspanya Büyükelçiliği ise, kameramanın ölümü kapsamında daha önce de bir soruşturma yürütüldüğünü, soruşturma sonunda "askerlerin çatışma bölgelerinde ortaya konan operasyon kurallarına uygun hareket ettikleri"ne karar verildiğini hatırlattı.
Couso Ailesi'nin avukatı Leopoldo Torres Boursault ise, ölümde adı geçen askerlerin sınır dışı edilmesini sağlayamadıkları taktirde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin oybirliğiyle benimsediği ve "gazetecilerin sivil şahıslar gibi korunması"nı öngören 1738 Sayılı Kararın uygulanması için talep götürmeye çekinmeyeceklerini ifade etti.
Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Yargıç Pedraz'ın saldırıyla ilgili soruşturmayı yeniden açması ve saldırıda adı geçen askerlerin tutuklanması talebinin, çatışma bölgelerinde habercilerin güvenliğe katkı yapmasını umduklarını bildirdi. RSF, kararın üç askerin dinlenmesini da sağlamasını diledi.
Filistin Oteli'ne bir ABD tankından açılan top ateşiyle yaralanan kameraman Couso, ameliyat masasında yaşamını yitirmişti. Aynı saldırıda, "Reuters" kameramanı Taras Protsyuk da ölmüştü.
ABD ordusu: Hata ve ihmal yok
Aynı yıl yayımlanan bir raporda ABD ordusu, olayda "hiçbir hata ve ihmal bulunmadığı"nı savunmuştu.
Irak'ta yaşanan saldırılarda Tarık Eyüp (El Cezire), Taras Protsyuk (Reuters), José Couso (Telecinco), Mazen Dana (Reuters), Ali El-Katip (El-Arabiye), Ali Abdulaziz (El-Arabiye), Esat Kadim (El-Irakiye), Hüseyin Salih (El-Irakiye) ve Mazen El-Tomazi'nin (El-İkbariye) ölümünden ABD ordusu suçlanıyor. (EÖ/KÖ)