İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalonya özerk yönetiminin feshedilmesi için harekete geçme ve erken seçim çağrısı yapma kararı aldıklarını açıkladı.
Kabine toplantısında alınan kararlar, İspanya Senatosu'nda onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. İspanya Senatosu'ndaki oylama 27 Ekim'de.
Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont da bu akşam yerel saatle 21:00'de açıklama yapacağını duyurdu.
“En kısa sürede” erken seçim kararı
Rajoy, bu sabah düzenlenen olağanüstü kabine toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Katalonya parlamentosunun feshedilmesine yönelik ise herhangi bir adım atılmayacağını söyledi.
BBC Türkçe’nin haberine göre İspanya başbakanı ayrıca bölgede “en kısa süre içerisinde” erken seçim yapılmasını istediklerini de ifade etti.
Özerlik statüsü kalkmıyor
Rajoy, Katalon yönetiminin eylemlerinin "yasalara aykırılık taşıdığını" belirterek, yönetimi doğrudan ele almak dışında başka seçeneklerinin kalmadığını belirtti.
Rajoy, alınan bu kararların Katalonya'nın özerklik statüsünü ortadan kaldırmadığını ancak yönetimini yeniden hukuk kuralları içerisine çekmeyi hedeflediğini söyledi.
İspanya Başbakanı, ayrıca, bağımsızlık ilan edilseydi Katalan ekonomisinin yüzde 30 küçüleceğini, şu anda da durumun "endişe verici" göründüğünü açıkladı.
Parlamentonun yetkileri kısıtlanacak
Rajoy'un açıkladığı tedbirler içerisinde, “Katalan özerk hükümetinin yetkilerinin İspanya'nın merkezi hükümetine devredilmesi” de var.
Ayrıca, Katalan bakanların tamamı görevden alınacak, özerk hükümet yenilenecek, Katalan parlamentosunun yetkileri kısıtlanacak.
Anayasa’nın 155. maddesi ilk kez işletildi
İspanyol hükümetinin aldığı bu karar, anayasanın 155. maddesine dayanıyor.
Bu madde, “bir kriz durumunda ulusal hükümete yarı özerk bölgelerde yönetimi doğrudan eline alınmasına” olanak tanıyor.
İspanya'nın demokrasiye geçmesinden bu yana bu madde hiç uygulamaya konulmamıştı.
Madde, bir bölgesel yönetimin "İspanya'nın genel çıkarlarına ciddi bir tehdit oluşturacak şekilde davranması" halinde, merkezi hükümetin bu yönetimi "zorla yasalara uygun davranmasını sağlamak için gerekli önlemleri" almasına izin veriyor.
Ne olmuştu?
Katalonya özerk yönetimi, İspanya Anayasa Mahkemesi'nin yasadışı ilan etmesine karşın 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu düzenlemişti.
Referandum günü İspanya polisi sandıklara saldırdı, oy vermek için sandığa gidenler yaralandı, sandıklar çalındı veya tahrip edildi.
Yine de referandumdan bağımsızlığa çok yüksek destek çıktı ancak Katalonya lideri Carles Puigdemont parlamentodan bağımsızlık ilanını askıya almasını istedi.
Bunun üzerine ise İspanya hükümeti, Katalonya'ya bağımsızlık ilan edip etmediğini netleştirmesi için süre tanıdı ancak Puigdemont yönetimi bu süre zarfında talebe yanıt vermedi. (AS)