* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Avrupa Birliği (AB) Avrupa Kuraklık Gözlemevi'nin verilerine göre, bu seneki yaz sıcaklıklarından son derece olumsuz etkilenen Avrupa kıtasında su seviyeleri düştü. Su seviyesinin düşmesine bağlı olarak bazı bölgelerde su kıtlığı yaşanmaya başladı.
Kuraklık göstergelerine göre temmuz ayından itibaren kıtanın yüzde 45'sinde kuraklık düzeyi "uyarı verici", yüzde 17'sinde de "alarm verici" düzeye çıktı.
İklim krizi nedeniyle rekor seviyelere çıkan hava sıcaklığı Fransa, İspanya, İtalya ve Hollanda'da birçok su yatağının kaynağını kuruttu.
Son 30 yılın en kurak yılını yaşayan İspanya'da, 2022 Eylül ayı itibari ile baraj ve göletlerdeki toplam su rezervi yüzde 31,7'ye kadar düştü.
"Durum bu sefer ciddi"
İspanya Ekolojik Geçiş ve Demografik Mücadele Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, İspanya genelindeki baraj ve göletlerdeki toplam su rezervi, bir hafta öncesine oranla yüzde 0,4 (197 hektometre küp) kayıpla 17 bin 747 hektometre küp seviyesine geldi.
Castilla y Leon, Endülüs, Katalonya ve Galisya bölgeleri kuraklıktan en çok etkilenen yerler olarak öne çıkıyor.
Uzmanlara göre İspanya, kuraklık koşullarına alışkın bir ülke olmasına rağmen durum, bu sefer son derece ciddi. Ülkeye düşen yağış oranı azlığının yanı sıra, su kullanımındaki israf da üst düzeylere çıkmış durumda.
Tarihi yapılar ortaya çıkmıştı→ Öte yandan, İspanya'daki kuraklığın etkisiyle eylül ayıyla birlikte baraj ve göletlerde çekilen sularla birlikte bazı tarihi eserler görülmeye başlandı. Uzun süreli kuraklığın etkili olduğu ülkenin kuzeybatısındaki baraj sularının altında kalan Aceredo kasabası ve antik bir askeri kamp alanından sonra, Katalonya'daki Sant Roma de Sau kasabasındaki bir göletteki suların çekilmesiyle tarihi bir manastır da ortaya çıktı. |
(TY)