Mahkeme, ABD'nin saldırıda adları geçen üç asker hakkında soruşturma açılmasına izin vermemesinden sonra, davayı sürdürecek "yasal düzenlemeye sahip olmadığını" bildirdi.
White : ABD, cezasızlık kültürüne katkı yapıyor
İspanya Yüksek Mahkemesi, Bağdat'taki saldırıyı "uygun şekilde teşhis edilmeden açık düşmana yönelik olarak geliştirilen savaş fiili" olarak nitelendirdi. Öldürülen gazeteci Couso'nun ailesi, yargılamada daha fazla ilerlemeyeceğini açıklayan mahkemenin kararını temyiz edecek. Askerlerinin yargılanmasını istemeyen ABD, soruşturmaya da hiçbir katkı yapmamıştı.
Konuya bir açıklama ile tepki gösteren Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FİJ), ABD'ye bağlı askerlerin Irak'ta öldürdükleri gazetecilerle ilgili ABD Yönetimi'nce bağımsız soruşturma açılmamasının gazeteci cinayetlerinde cezasızlık kültürünün yaygınlaşmasına katkı yaptığını bildirdi.
İspanya Yüksek Mahkemesi kararına ilişkin olarak FİJ Genel Sekreteri Aidan White, "Ancak dünyanın önde gelen demokrasilerinden biri, şiddetin mağdurlarının ihtiyaç duyduğu adalet unsurunu yasalarıyla küçümserse, bu durum, özgürlüğün bulunmadığı ülkelerde gazetecileri hedef alanlara güven verir" dedi.
ABD'nin mahkeme ile işbirliğine yanaşmamasını eleştiren White, bunun medya temsilcilerine karşı girişilen sindirme, cinayet ve kaçırma eylemlerini de cesaretlendireceğini bildirdi. FİJ, dünyada gazetecilerin, teröristlerden ve demokratik olmayan hükümetlerden gelen rutin hal alan ve artarak süren saldırıları en büyük tehdit olarak gördüklerini de hatırlattı.
FİJ, Tarık Eyüp'ün ailesini de destekledi
Couso'nun ailesine dayanışmasını bildiren FİJ; ABD'nin saldırısıyla yaşamını yitiren El Cezire televizyonu kameramanı Tarık Eyüp'ün ailesinin adalet çağrılarını da desteklediğini bildirdi.
Buna benzer 19 vaka ile ilgili hala yanıt aranması gerek sorular varken ABD'nin desteğine ihtiyaç duyulduğunu bildiren White, Irak'ta Mart 2003'ten bu yana öldürülen medya çalışanlarının sayısının 114 olduğunu duyurdu.
FİJ, ABD'nin, savaşta gazetecilerin güvenliğini medya operasyonlarına dair Yeşil Kitabı' nda tanıyan müttefiki İngiltere'yi örnek alması gerektiğini bildirdi.
FİJ, son olarak da, 13 Mart'ta, haftalık "Elif Be" dergisi Başeditörü Muhsin Kudeyir'in öldürüldüğünü duyurdu. Kimliği belirsiz kişiler, Ebu Risale adıyla tanınan gazeteciyi, oturduğu Bağdat'taki El-İlam bölgesinde vurdular.
Merkezi Brüksel'de olan FİJ'in 110 ülkede 500 binden fazla üyesi bulunuyor. (EÖ)