İsmailağa cemaati davasının Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında, sanıklar, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçundan" beraat etti. Üçü kadın 16 sanığın yargılandığı davada, 11 sanık "yasalara aykırı olarak eğitim kurumu açmak" suçundan beşer ay hapis cezası aldı, hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, cemaat davasında, "Silahlı örgüt ve anayasal düzeni zorla değiştirmenin yasal unsurları yoktur" diyerek davayı Erzurum Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne vermeyi reddetmişti.
"Yasalara aykırı eğitim"
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz, dosyaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklarken cemaatle ilgili yakalananlar hakkında "cebir ve şiddet kullanarak Anayasal düzeni değiştirmeye" yönelik inandırıcı delil bulunamadığını belirtmiş ve sanıkların 11'inin izinsiz eğitim kurumu açmak suçuyla cezalandırılmalarını talep etmişti.
Sanık Adem S., Cemal G., Bahattin U., İsa K., Cenk D., Şevket G., Ahmet Bahadır A., Kadir Naci G., Zükarneyn C., Fatih K., Yunus M., Mümtaz T. ve Murat S.'nin Erzurum ve Erzincan'da Medine ve Vuslat Vakıfları adı altında açılan kurslarda "yasalara aykırı eğitim vermek" suçundan beşer ay hapis cezası aldı. Hükmün açıklanması beş yıl süreyle geri bırakıldı.
Ofisi basıldı, yargılanması sürüyor
Cihaner, Kasım 2007'de İsmailağa tarikatına yönelik olarak, "basit suç örgütü" çerçevesinde soruşturma açtı. Bir yıl sonra Erzincan Emniyeti'ne, İsmailağa'nın silahlı örgüt olduğu yönünde ihbar geldiği ileri sürüldü ve dönemin Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal dava dosyasını Cihaner'den istedi. Cihaner, İsmailağa'nın "silahlı örgüt olmadığını" savunarak dosyayı vermedi.
Haziran 2009'da, Albay Dursun Çiçek'in imzasıyla "AKP ve Gülen cemaatini bitirmeye yönelik İrticayla Mücadele Eylem Planı"nın Erzincan'da uygulamaya konulduğu ileri sürüldü. Basındaki iddiaların ardından, Adalet Bakanlığı, 18 Haziran 2009'da Cihaner hakkında soruşturma başlattı. Cihaner hakkında "Soruşturmayı yetkililerden gizlemek ve sahte evrak düzenleme" suçlarından halen Yargıtay'da görülen davada 26 yıla kadar hapis isteniyor.
"Diğer suçlara bakılmadı"
Erzincan'daki bir gölette bomba bulunduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma çerçevesinde Şanal, 16 Şubat 2010'da Cihaner'in makamını bastı ve savcıyı gözaltına aldı. Cihaner, ertesi gün tutuklandı, 18 Haziran 2010'da tahliye edildi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Cihaner, Radikal gazetesine yaptığı açıklamada, mahkemenin "silahlı örgüt suçundan beraat" kararının kendisini haklı çıkardığını söyledi.
Cihaner, "Aynı dosyada, dolandırıcılıktan çocukların cinsel istismarına ve ihaleye fesat karıştırmaya kadar, birçok delil vardı. Maalesef bu suçlara bakılmadı. Ayrıca, 'izinsiz eğitim kurma' suçu, bu mahkemenin alanına girmediği ve görevsizlik vermesi gerektiği halde, karar verildi. Oysa görevsizlik kararı verilmeliydi, görevsizlik verseler başka bir mahkeme, görevini yapacaktı" dedi. (AS)