"İstediğiniz kadar Türk-Kürt diye bir şey yoktur, bu vatan toprağı üzerinde oturan herkes Türktür deyin, belirli bir sosyolojik gerçeği saklayamazsınız"
İletişim yayınlarından çıkan, Barış Ünlü ve Ozan Değer'in derlediği " İsmail Beşikçi" kitabı, hem İsmail Beşikçi'yi, hem de ondan ilham alınarak Kürt sorunuyla ilgili 52 yazarın kaleme aldığı yazıları içeriyor.
20.Yüzyılın En Büyük Entelektüellerinden
" İsmail Beşikçi Türkiye'nin ve dünyanın 20.yüzyılda yetiştirdiği en önemli entelektüellerden biridir" diye başlayan kitabın önsözünde, entelektüel kavramı şöyle açıklanıyor:
"Entelektüel kavramı, bilgi üreten ve yayandan ziyade, kendi devletine ve egemenlere karşı hakikatı söyleyen, bu cesaretinden ötürüde bedelleri ödemeyi göze alan kişidir"
Cezayir Lokantası'nda yapılan kitap tanıtımına aralarında Tarık Ziya Ekinci, Murat Belge, Derya Sazak, Ruşen Çakır, Ertuğrul Kürkçü, Nadire Mater, Hale Soygazi, Mirgün Cabas gibi medya, sanat ve iş dünyasından birçok insan katıldı.
Açılış konuşmasında Ahmet İnsel, bu kitabın, 60'lardan beri Kürt sorunun duyulması için mücadele etmiş, on yedi yılını bunun için hapiste geçirmiş Beşikçi'ye armağan niteliğinde olduğunu söyledi.
Günün kahramanı o değilmiş gibi mütevazı ve biraz çekingen duran İsmail Beşikçi ise konuşmasında, Türkiye'de üniversitelerin kurumsal olarak resmi ideolojiyi desteklediğine dikkat çekti ve ekledi:
" Bilimin oluşabilmesi için demokrasinin temeli olan düşünce özgürlüğünün var olması gereklidir. Üniversitelerde resmi ideolojinin, bilimin kavramlarıyla eleştirilmesi sürekli kılınmalıdır"
Beşikçi Aynı Gün Mahkum
Kitabın tanıtımının yapıldığı gün, İsmail Beşikçi "Çağmızda Hukuk ve Toplum" dergisinde yer alan "Ulusların kendi geleceğini tayin hakkı ve Kürtler" başlıklı yazısından dolayı mahkum edildi.
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, "PKK örgütünün propagandası yapıldığı" iddiasıyla açılan davada Sosyolog İsmail Beşikçi'yi 1 yıl 3 ay hapis ve yazı işleri müdürü avukat Zeycan Balcı Şimşek'a da 16 bin 660 TL para cezası verdi.
İsmail Beşikçi Kimdir ?
Kitabın arka kapak yazısından:
İsmail Beşikçi, Türkiye'de " düşünce özgürlüğü" sorununun simgesidir. 1970'lerin başından bugüne dek kitaplarına, yazılarına sürekli dava açıldı, toplamda on yedi yıl hapiste yattı. İsmail Beşikçi, Türkiye'de Kürt sorununun "tabu" oluşunun da simgesidir. Kürt sorunuyla ilgili öncü çalışmaları, onun hep "mahkemelik" olmasına ve üniversitede barındırılmamasına yol açtı. (NV/EÖ)
"İsmail Beşikçi", Derleyenler: Barış Ünlü- Ozan Değer, İletişim Yayınları, 615 sayfa