Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi'nin düzenlediği "İsmail Beşikçi ve Türkiye'de İfade Özgürlüğü" sempozyumu 17 Eylül Cumartesi Ankara Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
"İsmail Beşikçi ve Türkiye'de İfade Özgürlüğü" sempozyumunun konuşmacıları arasında Fikret Başkaya, Şanar Yurdatapan, Yücel Demirer, Levent Kanat, Barış Ünlü, Banu Güven, Kemal Göktaş var.
Amerikalı düşünür ve dil bilimci Noam Chomsky ve İsviçreli tarihçi, Hans-Lukas Kieser da sempozyuma video mesajlarıyla katılacak.
Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, İsmail Beşikçi ve sanatçı Pınar Sağ sempozyuma "tanık" sıfatıyla katılacak.
Sempozyumun programına buradan bakabilirsiniz.
İsmail Beşikçi kimdir?
Sosyolog İsmail Beşikçi, 1939 yılında Çorum'da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Mesleki yaşamının büyük bir bölümünü Kürt sorunu üzerine yaptığı araştırma ve çalışmalara ayırdı.
Toplam 17 yıl hapishanede kaldı; sekiz kez cezaevine girdi. Yayımlanan 36 kitabından 32'si Türkiye'de yasaklandı. 1990'lı yıllarda Özgür Gündem gazetesinde çıkan yazıları ve Yurt Yayınları'ndan çıkan kitapları nedeniyle 100 yıldan fazla ceza alması isteniyordu.
"İsmail Beşikçi, Türkiye'de " düşünce özgürlüğü" sorununun simgesidir. 1970'lerin başından bugüne dek kitaplarına, yazılarına sürekli dava açıldı, toplamda on yedi yıl hapiste yattı. İsmail Beşikçi, Türkiye'de Kürt sorununun "tabu" oluşunun da simgesidir. Kürt sorunuyla ilgili öncü çalışmaları, onun hep "mahkemelik" olmasına ve üniversitede barındırılmamasına yol açtı." İletişim yayınlarından çıkan, Barış Ünlü ve Ozan Değer'in derlediği " İsmail Beşikçi" kitabı Kitabın arka kapak yazısından. (IC)