*Fotoğraf: AA
İstihdamı artırmak ve işsizlerin mesleki deneyim kazanmaları amacıyla yaklaşık 8 yıldır yoğun bir şekilde uygulanan İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı ve Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü kursları, 4 Ekim’den itibaren tüm Türkiye’de eşzamanlı olarak ilk kez askıya alındı.
Dünya gazetesinin haberine göre, yıllık en az 150 bin kişinin istihdam edilmesine aracılık eden programların suiistimal edildiği ve bunun durdurulduğu belirtilirken, performansa dayalı yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığı aktarıldı.
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'ne konuyla ilgili ulaşmaya çalıştık ancak bağlanamadık. Programların askıya alınmasını sorduğumuz İŞKUR hizmet merkezleri ise Genel Müdürlükten henüz böyle bir bilginin kendilerine ulaşmadığını iletti.
İŞKUR herhangi bir açıklama yapmadı
Uygulamalardan en fazla faydalanan sektörlerden ise programların bitmesine büyük tepki geldi.
Programların akıbeti ve ne zaman başlayacağı ile ilgili İŞKUR herhangi bir açıklama yapmazken il temsilciliklerine gönderilen bildiride şu ifadelere yer verildi:
Cumhurbaşkanlığı tarafından Ulusal Genç İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında yürütülecek çalışmalar iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli iş gücünün oluşturulması amacıyla mevzuatta güncelleme yapılacak. Bu noktada ilgili çalışmanın programa katılım şartlarında iyileştirme, öğrenci ücretlerinin değerlendirilmesi ve yeni projelere katılım oranının arttırılmasına yönelik olacağı kanaatindeyiz. Mevzuat çalışmasının önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulması beklenmektedir.
İŞKUR sitesinde yer alan bilgilere göre bu yılın ocak-eylül döneminde her iki programa 381 bin kişi katıldı.
Ödeneğin bittiği konuşuluyor
Dünya gazetesin'nden Yener Karadeniz'in sektör temsilcilerinden aldığı bilgiye göre arka planda ise başka bir durum daha söz konusu. Kısa çalışma ödeneği ile birlikte işsizlik fonundan çok fazla tutarda ödemeler yapıldı. Sadece emekli personellere değil emekli aylığı ölüm, dul ve yetim aylığı alan SGK'lıların da ödemesi ciddi oranda yükseldi.
Böyle olunca da işsizlik fonundaki bütçe ciddi anlamda kullanıldı. Hatta ek bütçe de talep edildi. Bu ek bütçenin de tamamlandığı konuşuluyor. Halihazırda kalan bütçe ile sadece yılsonuna kadar olan programların ödenekleri tamamlanması, yeni yıl itibariyle de daha uzun düzenlenecek programlar ve istihdam taahhütleri ile daha uygulanabilir proje yönetiminin yapılacağı belirtiliyor.
İŞKUR hakkında
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) Türkiye'de istihdamın korunmasına, geliştirilmesine, yaygınlaştırılmasına ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak ve işsizlik sigortası hizmetlerini yürütmek üzere kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olup, özel hukuk hükümlerine tâbi, tüzel kişiliği haiz, idarî ve malî bakımdan özerk bir kamu kuruluşudur.
*Kaynak: Dünya, Independent, BBC Türkçe
(SO)