*İllüstrasyon: Philip Stephens/ FT.
Birleşik Krallık'ta geçtiğimiz Perşembe günü yapılan seçimlerde Brexit yanlısı Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, tarihinin en yüksek oy oranlarından birini aldı.
Birleşik Krallık'ta demografik olarak yaşlı kesimin ağırlıkta oy kullandığı seçimlerde analistlere göre mülteciler ve ekonomik kaygılar ağır bastı.
Seçim sonuçları gelir gelmez İskoçya'dan da hem parlamento hem sokak nezdinde bağımsızlık çağrıları gelmeye başladı.
"Bizi zorla Krallık'ta tutamazsınız"
İskoçya Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisi Lideri (SNP) Nicola Sturgeon, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a ülkesini Birleşik Krallık'ta zorla tutamayacağını söyledi.
SNP, 12 Aralık'ta yapılan erken seçimlerde İskoçya'yı Avam Kamarası'nda temsilen 59 sandalyeden 48'ini kazandı.
BBC'ye konuşan İskoçya Başbakanı "Birleşik Krallık devam edecekse bu karşılıklı rıza ile mümkün olacaktır. İskoçya'yı isteği dışında zorla krallıkta tutamazsınız" ifadelerini kullandı.
Ülkede 2014 yılında yapılan referandumda Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth, SKY News'in haberine göre "Umuyorum ki halk geleceği konusunda çok dikkatli düşünecektir" şeklinde konuşmuştu.
2014 İskoçya Bağımsızlık Referandumu18 Eylül 2014'te yapıldı. Birleşik Krallık Seçim Komisyonu'nun önerisi doğrultusunda referandumda seçmenlere "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltildi. Referandumdan 3,619,915 geçerli oydan 1,617,989 ile %44.7 evet oyu çıkarken 2,001,926 ile %55.3 hayır oyu çıkmıştır. 3,429 (%0.09) geçersiz oy var ve toplam oy veren seçmen sayısı 3,623,344. Referandumdan çıkan sonuçla birlikte İskoçya'nın Birleşik Krallık devleti içerisinde varlığını sürdürmesi kararlaştırıldı. |
(PT)