"Savaş istemediklerini" açıklayan Akgün, ABD'yi savaştan vazgeçmeye çağırdı.
İskenderun risk altında mı?
Hükümetin Türkiye'nin üslerini kullanıma, liman ve havalimanlarını da incelemeye açtığını hatırlatan Akgün, savaşa açılacak yeni üslerden birisinin de İskenderun Limanı olacağını vurguladı.
İskenderun Limanı'nda ve demiryolunda temizlik - bakım çalışmalarının sürdüğünü belirten Akgün, savaş anında İskenderun'un risk altında olup olmadığının da tartışmalı olduğuna dikkat çekti.
Körfez Savaşı'nın sonuçlarını unutmadık
Körfez Savaşı'nda risk altındaki İskenderun'u terk edenlerin aradan geçen 13 yıla rağmen geri dönmediğini, savaş sonrasında kentteki yatırımcıların kaybolduğunu söyleyen Akgün, "GAP'a ve Ortadoğu'ya hizmet veren liman çalışmaz oldu. Bundan da en büyük zararı İskenderun halkı gördü. İskenderun'un sanayisi, inşaat sektörü, ithalatçısı, ihracatçısı, petrol şirketleri ve esnafı zarar gördü, büyük krize girdi" dedi.
ABD'nin nedenleri bahane
Akgün, şöyle konuştu:
* Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği olarak, müttefikimiz ABD'ye komşumuz Irak ile savaşa girmemesi çağrısında bulunuyoruz. Savaşa Hayır diyoruz.
* Türkiye'de milyonlarca insan savaşa karşı. Hep birlikte olalım ve hepimiz birden savaşa hayır diyelim.
* Amerika, 11 Eylül'ün faturasını Asya'da, Afganistan'da, Ortadoğu'da, Irak'ta çıkartmak bahanesiyle buralarda üslenmeyi, bölgedeki petrol ve enerji yataklarına göz koymayı amaçlıyor.
* ABD, Irak'ın kitle imha silahlarını kullanacağı ve kendi halkına da zarar vereceğini bahane ediyor, büyük güç olma vasfını kullanarak, hiçbir şeyi dinlemeyerek savaş kararı alıyor. Oysa aynı ABD, İsrail'in yaptığı kıyımı görmezden geliyor.
* Türkiye'nin borcunun bir kısmının silinmesi, Musul ve Kerkük petrollerinden hisse verilme bahanesi ile Türkiye, savaşın içine çekilmek isteniyor. Körfez Savaşı'nda destek veren Türkiye'ye ne verdiler? Bizi 35 milyar dolar zarara soktular. En büyük zararı da İskenderun gördü. (BB)