Karakolda çıplak aramaya maruz kalan ve işkence şikayetleri dikkate alınmadıktan sonra intihar eden Onur Yaser Can'ın sorgusunda bulunan polis Hakan Aydın’ın Urfa'da "örgüt üyeliğinden" yargılandığı davada karar çıktı.
Onur Yaser Can’ın Haziran 2010’da işkence gördüğü karakolda amir olan polis Hakan Aydın, bu davadan Temmuz 2016’dan beri tutuklu yargılanıyor.
Can’ın ailesi bu davaya müdahil olmuştu.
TIKLAYIN - Onur Yaser Can'ın Ailesi, Polis Amirinin Yargılandığı Davaya Müdahil Oldu
"Suçun örgütlü işlendiğine dair" müdahil oldular
Can ailesinin avukatı Çiğdem Şat, 20 Ekim’deki duruşmada yaptığı müdahillik başvurusunda, “polis Aydın’ın başında bulunduğu ekip tarafından Onur Yaser Can’a sorgu sırasında işkence yapıldığını, kötü muamele ve cinsel taciz uyguladığını” ifade etmişti.
Şat, işkenceyle ilgili yapılan tüm başvuruların takipsizlikle sonuçlandığını, takipsizlik kararı veren, itirazları reddeden ve teknik takip emrini veren tüm savcıların ve olayla ilgisini olduklarını belirttikleri polislerin aynı davalar çerçevesinde ihraç edildiklerini veya yargılandıklarını belirtti.
Avukat Şat, "sanığın örgütsel yapı çerçevesinde hareket ederek işkence ve sonrasındaki delil karartma işlemini bu örgütsel yapı çerçevesinde gerçekleştirdiklerini" mahkemede anlattı: “Hakan Aydın'la bağlantılı olarak suça iştirak etmiş olan polisler de ihraç edildi.”
Mahkeme de ailenin müdahilliğini kabul etmişti.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubesi polis ekiplerinin amirliğini yapmış olan Aydın, “FETÖ/PDY [Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması] davası” kapsamında Urfa, Hilvan Cezaevi 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu.
“Örgüt üyeliğinden” suçlu bulundu
Davanın 5 Mayıs’ta görülen son duruşmasında Hakan Aydın, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “örgüt üyeliğinin” düzenlendiği 314/2 maddesinden suçlu bulundu. Mahkeme, Aydın’a toplam 5 yıl 22 ay 15 gün (6 yıl 10 ay 15 gün) hapis cezası verilmesine hükmetti.
Kararda suç tarihi olarak, darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz 2016 tarihi yer aldı.
Aydın ayrıca, TCK’nın 53/1. maddesi uyarınca, infazı süresince kamu hizmetinden yasaklı olma cezasına çarptırıldı.
Aydın’ın cezası Antep Bölge Adliye (istinaf) Mahkemesinde ve Yargıtay’da cezası onaylanana dek de tutuklu kalmasına da karar verildi.
Can ailesi: Adalet mücadelemizi sürdüreceğiz
Onur Yaser Can’ın ailesi cezayla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Sekiz yıldır sürdürdüğümüz Onur Yaser Can ve Hatice Can için adalet mücadelemizde haykırdığımız gibi; zaman aşımına da girmeyen ‘neticesi itibariyle ölüme neden olan ağırlaştırılmış işkence, cinsel saldırı vb.’ suçundan kendisi ve işkenceye katılan diğer polisler, işkencecileri koruyup kollayan emniyet, idari ve yargı üyeleri de dahil hakkettikleri cezalara mahkum olana kadar adalet mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”
Ne olmuştu?
Onur Yaser Can, 2010’da Narkotik Şube'de iki defa ifade verdikten sonra kötü muamele ve çıplak aramaya maruz kalıp üçüncü kez ifadeye çağrılınca intihar etti. Ardından, annesi Hatice Can da Mart 2014’de intihar etti.
Onur Yaser Can öldüğünde 28, annesi Hatice Can 57 yaşındaydı.
TIKLAYIN - "ONUR YASER'İN HAYATINI ÇALDILAR"
Can ailesi, Onur Yaser’i alıkoyan ve ifadesine giren polisler hakkında “işkence, görevi kötüye kullanma ve cinsel saldırı”dan suç duyurusunda bulunsa da, savcı Muammer Akkaş takipsizlik kararı verdi. Dava 2014'te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındı.
Yazdıkları tutanakta değişiklik yaptıkları bilirkişiyle saptanan polisler Sonay Gündoğdu ve Salih Bahar ise “evrakta sahtecilikten” suçlu bulundu.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Mayıs 2012 tarihli kararına göre, iki polise 2 yıl 6 ay ceza verildi. Yargıtay'ın bozma kararının ardından “evrakta sahtecilik” suçlamasıyla polislerin yargılaması devam ediyor. (AS)
* Onur Yaser Can’ın ölümü, polislerle ilgili dava, suçlamalar, hukuk süreci hakkında daha geniş bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.