Üç yıl hapis cezası istemiyle bugün (27 Şubat) ilk kez İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan avukat Erkem'e destek vermek için Aydın, Mardin ve Şanlıurfa gibi bir çok Baro temsilcilerinin aralarında bulunduğu 300 kadar hukukçu davaya katıldı.
Aktivist ve hukukçulardan Erkem'e yoğun destek
Yer darlığı nedeniyle, 300'e yakın meslektaşının duruşmaya katılarak ve kendisini savunmak için dilekçe veren hukukçuların sadece bir kısmı duruşma salonuna alınabildi. Erkem, savcının "suçun unsurları oluşmadığı için beraat yönünde görüş bildirdiği davadan aklandı.
Erkem'i Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) başkanı Yavuz Önen, İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) temsilcilerinden Feray Sayman, Helsinki Yurttaşlar Derneği'nden (HYD) Emel Kurma, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) gibi pek çok hak örgütünün temsilcisi yalnız bırakmadı.
"Soruşturma hukukdışı, ben görevimi yaptım"
Duruşmada yaptığı sözlü savunmada soruşturma süreci için "hukukdışı" diyerek eleştiren sanık avukat Erkem, yargılamayı "İşkenceyi duyup görme, görürsen de sakın söyleme davası" olarak özetledi.
Avukatlara soruşturma açılmasının Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlı olmasına karşın buna aykırı davranılarak hakkında iddianame düzenlendiğini ifade eden Erkem, işkenceyi teşhir etmesinin Avukatlık Yasası'nın 76. maddesinin "Barolar, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü korur ve geliştirir" düzenlemesine dair 76. maddesinin ve buna işlerlik kazandırılmasıyla ilgili 95. maddesinin bir gereği olduğunu savundu.
Erkem, çocuk cezaevindeki işkence iddialarına ilişkin çocuk ailelerinden İşkenceyi Önleme Komisyonu'na şikayetler yapıldığını kaydederek, bunu örneklendirdi.
İsyan sırasında cezaevi önünde bulunan avukat Erkem'e, olayı “Çocukların kötü muamele iddiaları cezaevi yönetimi tarafından ciddiye alınsaydı bu isyan çıkmazdı” sözleriyle değerlendirdiği için dava açılmıştı. Erkem, dört yıl önceki konuşmasından eski Ceza Yasası'nın (TCK) 240, yeni TCK’nın da 257-1 maddeleri gereğince yargılanıyordu.
Herkes "görevini yapmış", bir tek hukukçu…
Buca Cezaevi’ndeki çocuklar, 2003 yılında “kötü muamele gördükleri” gerekçesiyle isyan çıkarmış; 12 saat süren isyanda üçü ağır 6 kişi yaralanmıştı. Cezaevi yönetimi ve gardiyanlar hakkında “kötü muamele ve işkence” iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma, 14 çocuğun dövüldükleri yönündeki ifadeleri ve dört çocuğun yaralarının zapta geçirilmesine rağmen takipsizlikle sonuçlandı. İsyan çıkartmak suçundan yargılanan çocukların tümü de beraat etti.
Hukukçu Erkem, 10 Kasım 2003 tarihinde de, TBMM Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'ın başkanlığındaki heyetle görüşme yapmıştı.(EÖ/TK)