Haberin İngilizcesi için tıklayın
Van Çatak’ta Osman Şiban ile Servet Turgut’un askerlerce helikopterden atılmasını haberleştirdikten sonra gözaltına alınan ve 6 ay tutuklu kalan gazeteciler Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi, Nazan Sala ile Zeynep Durgut’un yargılandığı davada karar çıktı.
Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi tüm gazetecilere ‘örgüt üyeliği’ suçlamasından beraat kararı verdi. Gazeteci Nazan Sala’ya ise ‘örgüt propagandası’ yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.
Bugün görülen dördüncü ve karar duruşmasına gazeteciler Adnan Bilen, Cemil Uğur ve Nazan Sala ile avukatları katıldı. Diğer gazeteciler mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
Sala'nın suçlaması 2007'den
2007’de başlatılan ve şimdiki yargılanmayla birleştirilen dosyaya ilişkin Nazan Sala şu beyanda bulundu:
"İddianamedeki tarihlere dikkat çekmek istiyorum. İsnat edilen suçun tarihi 2007. O tarihlerde Van'da serbest gazetecilik yapıyordum. TRT dahil diğer kanallar tarafından arandığımda haber aktarıyordum. Yani, gazetecilik yapıyordum. İddianamede bahsedilen televizyon kanalı ile organik bir bağım yok. Serbest gazeteci olarak çalışırken kanallar arıyor ve haber aktarımı rica ediyor. Yalnızca Roj TV değil, başka kanallar aradığında da bağlanıyordum.”
Sala'nın avukatlarından Ekin Yeter de isnat edilen suçun tarihinin 2007 olduğunu ve şimdiye kadar ifade dahi alınmadığını söyledi.
İddianamede Sala’nın Roj TV'ye nasıl bağlandığı ve haberin içeriğine dair detayların olmadığını anlatan Yeter “Dosyanın kapsamı genişletilmeye çalışılıyor” dedi.
Savcı 'örgüt üyeliğinden' beraat istedi
Sala ve avukatının beyanlarının ardından duruşma savcısı mütalaasını sundu. Savcı mütalaasında gazetecilerin ‘örgüt üyeliği’ suçlamasından beraatlarını istedi.
Nazan Sala'nın ise ana dosyadaki ‘örgüt propagandası’ suçlamasından cezalandırılmasını talep etti.
Bu sefer mütalaaya karşı savunma yapan Sala, paylaşımların kendisine ait olmadığını, başkaları tarafından etiketlendiği söyledi ve beraatını istedi.
Sala'dan 'sosyal medya' savunması
Daha sonra söz alan Sala’nın avukatları da ‘örgüt üyeliği’ için istenilen beraat talebine katıldıklarını, ‘propaganda’ suçundan da beraat verilmesi gerektiğini söyledi.
Avukatlardan Veysi Atay "Sosyal medya paylaşımlarında suç unsuru taşıyacak bir şey yok. Müvekkil, etiketlenmiş bu paylaşımlarda. Paylaştığı haberler de farklı sitelerde yayınlanmış ve hakkında yayın yasağı kararı olmayan haberler. Kendisi üretmemiş, etiketlenmiş. Bunun kendisine aitmiş gibi değerlendirilmesi hukuka aykırıdır” dedi.
Örgüt üyeliğinden beraat, propagandadan ceza
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti tüm gazetecilerin ‘örgüt üyeliği’ suçlamasından beraatlarına hükmetti. Ancak Nazan Sala’ya "örgüt propagandası" suçlamasından 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum etti. Hükmün açıklanması geriye bırakıldı.
Ne olmuştu?
6 Ekim 2020'de Mezopotamya Ajansı'nın Van Bürosu ile aralarında Jinnews muhabirlerinin de bulunduğu çok sayıda gazetecinin evine baskın düzenlendi. Baskınlarda MA muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve Nazan Sala gözaltına alındı.
Gözaltına alınan gazeteci Cemil Uğur, Van'ın Çatak ilçe kırsalında operasyona çıkan askerlerin gözaltına aldığı köylüler Servet Turgut ve Osman Şiban'ın helikopterden atıldıklarını belgeleriyle haberleştirmiş, Turgut günlerce kaldığı yoğun bakım ünitesinde hayatını kaybetmişti.
İki köylünün helikopterden atıldığı iddialarıyla ilgili soruşturma yürüten Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Ekim'de dosya ile ilgili gizlilik ve yayın yasağı kararı getirdi. Gazeteciler de, 9 Ekim'de tutuklandı.
Van T Tipi Cezaevi’nde tutulan gazeteciler ancak 2 Nisan’daki duruşmada çıkan karar sonrasında tahliye edildi.
TIKLAYIN - İşkenceyi haberleştiren gazeteciler altı ay sonra özgür
TIKLAYIN - İşkenceyi haber yapan gazeteciler 101 gündür hapiste
TIKLAYIN - "Şehriban ve Nazan'ın gazeteciliğine tanığız"
TIKLAYIN - Van'da dört gazeteci tutuklandı
TIKLAYIN - "Bizim ciğerimiz yandı başkalarının da yanmasın"
TIKLAYIN - "Helikopterden atılan" Şiban: Bizi attılar attılar
(HA)