Karara karşı oy kullanan üye hakim Mehmet Uysal muhalefet şerhinde, polisler için "işkence ile kanıt elde etmeyi bir yöntem olarak benimsemişlerdir" dedi ve beraat eden 3 polis memuru hakkında da Asiye Güzel Zeybek'e tecavüz iddiasıyla yasal işlem başlatılmasını istedi.
Erteledikçe işkence
Gözaltında ölen sendikacı Süleyman Yeter'in de aralarında bulunduğu 15 kişiye işkence yapılmasıyla ilgili davada yargılanan dokuz polisten dördü hapis cezası aldı.
Beş polisin beraat ettiği davada mahkeme heyeti, sanıklara verdiği 11 ay 20 gün hapis ve 2 ay 27 gün memuriyetten men cezasını, "bir daha suç işlemeyecekleri" kanaatiyle erteledi.
Kanıt elde etmede yöntem
Cezaları ertelenen sanık polisler yine aynı mahkemede görülen iki ayrı işkence davasında da yine aynı gerekçeyle verilen ceza ertelemesi kararıyla kurtulmuştu. Daha önceki davalarda ceza ertelemesi kararma muhalefet şerhi koyan üye hakim Mehmet Uysal bu davada da sanıkların işkence suçlamasıyla birçok davada yargılandığım belirterek 'sanıklar işkenceyi kanıt elde etmede bir yöntem olarak benimsemişlerdir" diyerek karara muhalefet şerhi koydu.
1997 Martında yapılan bir örgüt operasyonu sonrasında gözaltına alınan 15 kişinin işkence iddialarıyla ilgili Bayram Kartal, Sedat Selim Ay, Yusuf Öz, Erdoğan Kartal, Zülfikar Özdemir, Necip Tükenmez, Şaban Toz, Bülent Duramanoğlu ve Şahin Kaplan hakkında dava açıldı.
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) işkence suçunu düzenleyen 243. maddesi uyarınca açılan davanın İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Pazartesi günü görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti oy çokluğuyla sanıklardan Kartal, Ay, Öz ve Oğuz'a 11 ay 20'şer gün hapis ve 2 ay 27'şer gün "memuriyetten men " cezası verirken diğerlerinin beraatını kararlaştırdı.
Ancak verilen cezalar, sanıkların suçu bir daha işlemeyeceklerine dair kanaat oluştuğu gerekçesiyle ertelendi.
Üye hakimin muhalefeti
Daha önceki celselerde zamanaşımı süresi 16 Aralık'ta dolacak olan davanın sanık avukatları tarafından uzatılmaya çalıştığını söyleyerek, davanın kısa süre içinde sonuçlandırılmasını isteyen üye hakim Mehmet Uysal, erteleme kararına muhalefet şerhi koyarak karşı oy kullandı.
Hakim Mehmet Uysal'ın sanıklar Bayram Kartal, Sedat Selim Ay, Yusuf Öz. ve Erdoğan Oguz'un hem kendi mahkemelerinde hem de diğer ağır ceza mahkemelerinde aynı iddialarla çok sayıda davaları bulunduğunu belirttiği muhalefet şerhinde, "sanıklar, işkence ile kanıt elde etmeyi bir yöntem olarak benimsemişlerdir. Haklarında beraat kararı verilen sanıkların dava dosyasındaki belgelerden mağdurların sorgularında hazır bulundukları ve işkence suçuna katıldıkları sabittir" diyerek erteleme ve beraat kararlarına karşı oy kullandı.
Gözaltında tecavüzden suç duyurusu
Uysal muhalefet şerhinin devamında da haklarında takipsizlik kararı verilerek dava açılmayan polisler Erdinç Aydemir, Kemal Karakaş ve Erol Aybaz ile davanın ceza alan ve beraat eden sanıklarının tümünün Asiye Güzel Zeybek'in gözaltında tecavüz edilmesi suçuna katıldıklarını belirterek, "tecavüz suçunun gerçek faillerinin tespit edilerek haklarında yasal işlem yapılması için suç duyurusunda bulunulması gerektiği kanaatindeyim" dedi.
6 yıl önce başlayan dava
Bu davadan ceza ertelemesi yoluyla kurtulan sanıklardan Bayram Kartal, Sedat Selim Ay ve Yusuf Öz yine aynı mahkemede daha önce görülen iki ayrı işkence davasında da yine aynı gerekçelerle kurtulmuşlardı.
Sanıklara bu iki davada da önce hapis ve sonra memuriyetten men cezası veren mahkeme heyeti daha sonra bu cezaları "suçun bir daha işlenmeyeceğine kanaat getirerek"ertelemişti.
1996 yılı Martında gözaltına alınan Atılım gazetesi çalışanı 9 kişinin işkence iddiasıyla açtıkları dava zaman aşımına bir gün kala yapılan duruşmada karara bağlanmıştı.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada polisler Bayram Kartal, Sedat Selim Ay, Mustafa Ünal, Yalçın Büyükhan, Yusuf Öz, Nafiz Aktaş ve Sönmez Alp işkence suçunu düzenleyen TCK'nın 243. maddesi uyarınca yargılanmıştı.
Davanın 25 Eylül günü yapılan karar duruşmasında mahkeme heyeti oy çokluğuyla Mustafa Ünal ve Yalçın Büyükhan delil yetersizliğinden beraatlarına, diğer sanıkların her birine de 1 yıl 2 ay hapis ve 3 ay 15 gün memuriyetten men cezası verdi.
Verilen cezalar" ertelenirken mahkeme üye hakimi Mehmet Uysal, 'sanıkların aynı suçu islemeye eğilimli oldukları' gerekçesi ile ceza ertelemesinin uygulanmaması kararını eleştirerek muhalefet şerhi koydu.
Yine Bayram Kartal ve Yusuf Öz'ün de sanıklar arasında bulunduğu 7 polisin yargılandığı bir başka işkence davasında da aynı mahkeme aynı gerekçelerle ceza ertelemesi verdi.
Bir örgüt operasyonu sonrasında gözaltına aldıkları 12 sanığa işkence yaptıkları iddiasıyla polisler Kartal ve Öz ile Ali ihsan Kaya, Mustafa Ünal, Yalçın Büyükhan, Zafer Vırlan ve Nafiz Aktaş yine aynı mahkemenin karşısına çıktı.
25 Nisan 2002 günü yapılan karar duruşmasında Mahkeme heyeti oy çokluğuyla TCK'nin 243. maddesi uyarınca sanıklardan Bayram Kartal'a 10 ay hapis ve 2 ay 15 gün memuriyetten men; diğerlerine de 11 ay 27 gün hapis ve İki ay 27 gün memuriyetten men cezası verdi.
Ancak bu davada mahkeme heyeti, yine üye hakim Mehmet Uysal'ın aynı içerikteki muhalefet şerhiyle sanıklara verdiği cezaları bir daha suç işlemeyecekleri kanaatiyle erteledi.
Gözaltında ölüm davası
Sendikacı Süleyman Yeter 1999 yılında gözaltına alındığı terörle mücadele şubesinde öldürülmesiyle ilgili dava ise karar aşamasına geldi.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'deki davanın 27 Kasım'da görülen duruşmasında savcı sanıklardan Mehmet Yutar'ın "Kastı aşarak faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek" suçundan 8 yıldan aşağı olmamak şartıyla ağır hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
Diğer sanık Erol Erşan'ın ise delil yetersizliğinden beraatı öngörüldü. Aradan yaklaşık dört yıl geçmesine karşın bir türlü yakalanamayan diğer sanık Ahmet Okuducu'nun dosyasının ise ayrılması talep edildi. Soruşturma aşamasında adı geçen Bayram Kartal ile ilgili olarak ise takipsizlik kararı verilmişti. (MZ/NM)