Yargıda 4. Reform Paketi dâhilinde yapılacak düzenlemelerle işkence suçunda zamanaşımı tamamen kaldırılıyor. Bunun yanında cinayet ya da yaralama suçundan sanık olan kamu görevlilerinin yargılanabilmesi için gereken izin sistemi de değişiyor.
Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan ve önümüzdeki haftaki Bakanlar Kurulu'nda ele alınması beklenen 4. Yargı Paketi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği ihlal kararları dikkate alınarak hazırlandı. Hürriyet'in haberine göre pakette, basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin maddelerin yanı sıra işkence ile ilgili düzenleme de yapılacak.
Yeni pakette bulunması beklenen düzenlemelere göre yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) "insanlığa karşı suçlar" kapsamında "işkence" yapılması halinde, bu suçlardan dolayı zamanaşımının işlemeyeceği düzenlenmişti. Yeni bir adımla işkence suçunda zamanaşımı tamamen ortadan kaldırılıyor. TCK'da, "Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışlar" olarak tanımlanan işkence suçunun cezası 3-12 yıla kadar hapis olarak düzenlenmişti. Ancak, bu suçlarda sanıkların zamanaşımı süreleri içinde bulunmaması halinde, davalar düşüyordu. Yeni düzenlemede işkencede zamanaşımı artık hiçbir şekilde söz konusu olmayacak.
İzin sistemi kalkıyor mu?
Yeni pakette, insan öldürme ve yaralama suçlarından yargılanan kamu görevlileri için izin uygulamasının kaldırılması bekleniyor. Kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin izin sistemi tartışması son olarak Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) hazırladığı (Hrant) Dink raporunda gündeme taşınmıştı. (IC)