Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, İstanbul Barosu ile birlikte geliştirdiği proje kapsamında "İşkence Kurulu" oluşturdu.
Akşam gazetesinin haberine göre, işkenceye uğrayanlar, "155 Polis İmdat" hattından esinlenilerek alınan "444 155 9" numaralı telefonu aradıklarında, kuruldan ücretsiz hukuki ve tıbbi yardım alabilecek.
Fatih'te yedi polisin ağır şekilde dövdüğü Ahmet Koca'nın avukatı Efkan Bolaç ile ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay'ın mimarı olduğu projeyi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İstanbul Tabipler Odası da destekliyor.
İşkence Kurulu'nda beş avukat yer alıyor. ÇHD'den 200 avukat da gönüllü olarak çalışacak. Polis şiddetine maruz kalanlar "İmdat Polis" hattını aradığında, en yakındaki avukat olay yerine gidecek. Sağlık raporlarının alınması için de Tabipler Odası devreye giriyor. hat, şimdilik sadece İstanbul için hizmet veriyor.
"İşkenceye ve işkenceciye sıfır tolerans"
Tanay, telefonun 24 saat açık olacağını açıkladı.
"İlk hedefimiz kişiyi işkenceden kurtarmak. Suç duyurusu yapmak, açılan davaları takip etmek. Sürecin tamamını takip edeceğiz. İkinci olarak Tabip Odası'na bilgi verilecek, hekim görevlendirilecek. Muayene sonrası alınan belgeler raporlandırılacak. İhtiyaç halinde psikolojik destek verilecek."
"Polis şiddetinin vardığı nokta 90'lı yılları anımsatıyor" diyen Avukat Bolaç da işkence ve işkencecilere karşı "sıfır tolerans" istediklerini söyledi:
"Kurul, iki ayda bir rapor açıklayacak. Bu raporlarda riskli karakollar, polis merkezleri deşifre edilecek ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün önlem alınması istenecek."
Taksim Polis Merkezi ilk sırada
İstanbul Terörle Mücadeleden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcılığı'na, hakkındaki işkence iddiaları ayyuka çıkan Sedat Selim Ay'ın da atanmasıyla, süregelen işkence sorunu medyada da geniş halde yer almıştı.
ÇHD'yi harekete geçiren diğer bazı olaylar ise şöyle:
* Ekim 2008, Engin Çeber İstinye Polis Merkezi ve Metris Cezaevi'nde gördüğü işkence sonucu öldü.
* Ağustos 2008, Nijeryalı Festus Okey, Taksim Polis Merkezi'nde vurularak öldürüldü.
* Haziran 2008, Yine Taksim Polis Merkezi'nde Mehmet Nezir Çirik dövülerek sakat bırakıldı; Sezai Yakar'ın eli kırıldı.
* Mayıs 2008, Ferhat Yalçınkaya, Taksim Polis Merkezi'nde tahta coplarla dövülerek hastanelik edildi ve Yedikule'de ıssız bir yere atıldı.
* Aralık 2009, Avukat Ümit Ulaş ve bir stajyer avukat Taksim Polis Merkezi'nde işkence gördü; Baro karakol önünde protesto düzenledi.
* Mart 2011, Bir gece kulübünde kimlik kontrolü sırasında gözaltına alınan kadın Taksim Polis Merkezi'nde tecavüze uğradı.
* Temmuz 2011, İzmir 'de ailesiyle birlikte eğlenmeye gittikleri müzikholde gözaltına alınan Fevziye Cengiz karakolda dövüldü.
* Kasım 2011, Diş hekimi Mehmet Çavdaroğlu, Taksim Polis Merkezi'nde işkence gördü.
* Mayıs 2012, Yalova'da Çayan Birben gaz bombası sonucu öldü.
* Haziran 2012, Ahmet Koca Fatih'te kalabalık bir polis grubunca dövüldü. (AS)