Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Türkiye’de sadece 2006 ve 2007’de 471'i çocuk 4 bin 719 kişinin "işkence", "ağır işkence" ya da "ölçünün dışında kuvvet kullanımı"yla karşılaştığını iddia ettiğini açıkladı.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Batman Milletvekili Ayla Akad Ata’nın soru önergesini yanıtlayan Şahin 2006 ve 2007 yıllarına ait olmak üzere emniyet görevlileri ve jandarmalar hakkında TCK’nın işkenceyi düzenleyen 94, "ağır işkence"yi düzenleyen 95 ve "zor kullanma yetkisine sahip kamu görevlisinin, görev sırasında, kişilere karşı görevinin gerektirdiği ölçünün dışında kuvvet kullanması"nı düzenleyen 256. maddelerinden açılan soruşturma ve kovuşturma istatistikleriyle ilgili bilgi verdi.
Verilen bilgiye göre bu iddialarla ilgili 3 bin 866 dosya açıldı, 9 bin 716’sı polis, 616’sı jandarma, 554’ü ise diğer kamu görevlisi suçlandı. 2005’ten devrolan 796 dosya ile birlikte sonuçlandırılan soruşturmalarda 6 bin 397 görevliyle ilgili 2 bin 654 dosya için "kovuşturmaya gerek olmadığı" kararı çıktı. 614 soruşturmada bin 423 zanlıya kamu davası açılması kararlaştırıldı.
İnsan hakları örgütlerinin işkence başvurusu rakamlarının 2007'de İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) 687, MAZLUMDER'e 163, TİHV'ye 452 işkence başvurusu yapıldı. 2008'in ilk beş ayındaysa MAZLUMDER'e 67, TİHV'ye 112 işkence başvurusu oldu.
İşkenceye "açık alanda" tolerans...
Bu rakamlar Adalet ve Kalkınma Partisi'nin mottosu "İşkenceye Sıfır Tolerans"ı yalanladığı gibi olmadığını gösterirken, Bakan Şahin'in verdiği rakamın çok daha yüksek olması da "İşkenceye Sıfır Tolerans"lık bir durum olmadığını gösteriyor. insan hakları savunucuları ve örgütlerinin işkencenin cezasız kaldığı argümanlarını açıkça doğruluyor. Öte yandan Şahin "gözaltında ölüm"lerden, "açık alanda işkence"den hiç sözetmiyor.
Oysa Mazlumlar ve İnsan Hakları İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) kayıtlarına göre 2007'de 2, TİHV'ye göre 6 gözaltında ölüm gerçekleşti.
TİHV'nin 2006'ya dair raporunda, tedavi merkezlerine başvuran 54 kişinin sokakta veya açık alanda, evde, araç içinde ve diğer yerlerde işkence gördüğü belirtiliyor. İHD'nin 2006 bilançosundaysa, "Resmi Gözaltı Yerleri Dışında
İşkence ve Kötü Muamele" sayısı 261.
Ayrıca açılan soruşturmalar ve davaların sonunda hangi kamu görevlileri hangi cezayı aldığı neden kamuya anında ilan edilmiyor?
İşkence cezasız kalıyor
İşkencenin cezasızlığı bu yıl 26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü'nde TİHV Başkanı Yavuz Önen'in belirttiği gibi en can yakıcı mesele.
Son olarak BM İşkenceyi Önleme Sözleşmesi'ne Ek Protokol'ünü Türkiye'nin imzalayıp, onaylamadığını anımsatmak gerekiyor.
Bu arada Şahin'in Ata'ya yanıtı geçen yıl TBMM Genel Kurulu'nda, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları'nın yapısını değiştiren tasarının görüşmelerinde aralarında geçen tartışmayı da anımsattı.
Ata F tipi ve cezaevlerindeki işkenceyi gündeme getirmiş, Şahin "Sistematik işkence yapılan cezaevi Türkiye'dedir denirse, bunu külliyen reddederim" demişti. (NZ/EZÖ)
Bu haberi hazırlarken gundemonline, Taraf ve Radikal'den de yararlandık.