"Sınıfa giriyorum önce tahtaya insan yazıyorum. 15 dakika insan anlatıyorum. Nedir insan? Çağımızın insanı nasıl olacak. Nasıl davranacak. Çağının kötülüklerine karşı, çağının haksızlıklarına karşı, olumsuzluklarına karşı tutumu ne olacak. Nasıl bir tutum alacak ki insan insan olsun."
Öğretmen Enver Karagöz
12 Eylül 1980'de gözaltına alınan Karagöz'ün gırtlağına kaynar su döküldü. Gırtlak kanseri oldu. 2007'de Almanya'da öldü.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde dün (26 Haziran) düzenlediği "Yalnız değiliz; İşkencesiz bir dünya için hep birlikte…" etkinliğinde gösterilen Armağan Pekkaya'nın kısa filmi "İşkenceye Sıfır Tolerans"ta Karagöz, işkence nedeniyle bozula sesiyle yukarıdaki cümleyi kuruyor. Ne sesinde bir kin tonlaması ne de yüzünde umutsuz bir ifade var...
Etkinlik dansçı Zeynep Tanbay'ın işkence üzerine bir dans performansıyla başladı.
Önen: İşkenceye karşı halklar mücadele edecek
Gazeteci ve insan hakları aktivisti Murat Çelikkan'ın sunduğu etkinliğin açılış konuşmasını yapan TİHV Başkanı Yavuz Önen "İnsan hakları camiasında 'cehennem' diye tabir edildiğini söylediği 12 Eylül döneminde çok sayıdan insanın işkence görmesinin ardından vakfın kurulduğunu, bu artık işkenceye karşı halkların mücadele edeceğini" söyledi.
Uluslararası İşkence Görenlere Rehabilitasyon Merkezi'nin (IRTC) 14 Ortadoğu temsilcisinin de katıldığı etkinlikte Arjantin hapishanesinde 3,5 yıl kalan ve işkence gören halihazırda Arjantin'de kayıp annelerinin bölge temsilciliğini yapan Diego Quinpero da konuştu.
Quinpero: İşkence mücadelemizi engelleyemedi
Quinpero " Biliyoruz ki işkence devrim mücadelemizden hiçbirşey kaybettirmedi, hiçbir şey değiştirmedi" diye konuştu.
Etkinlikte belgesel yönetmeni ve aktivist Metin Yeğin ve Hüseyin Karabey'in Arjantin hapishanesinde gizli kamerayla çektikleri Quinpero'yla röportajları gösterildi.
"İşkenceye Tolerans" filminde TİHV İzmir temsilcisi Prof. Dr. Veli Lök, klinik psikolog Dr. Türkcan Baykal, avukat Nalan Erkem, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı işkencenin kapalı alanlardan açık alanlara, araba içlerine, gösteri, yürüyüşlerdeki müdahalelere kaydığını anlattılar.
Esmeray, İlkay Akkaya, Jazzbaz
Gecenin sonunda travesti olduğu için çoğu kez polis şiddetine uğrayan sanatçı Esmeray tek kişilik şovundan bir parça sundu, sanatçı İlkay Akkaya şarkılar söyledi, Roman müzik grubu Jazzbaz küçük bir konser verdi. İşkence görenlerle dayanışmak için biraraya gelen herkes, kişiler, kurum temsilcileri geceyi Jazzbaz'ın kıvrak müziğiyle eğlenerek, koltuklarında dans ederek bitirdiler, işkenceye karşı mücadeleye ve dayanışmaya kararlı bir ruh hali içinde. (NZ/EZÖ)