Verheugen'in "işkence sistematik değil" yaklaşımına katılmadığını ifade eden İnsan hakları Derneği (İHD) İzmir Şube Başkanı Avukat Mustafa Rollas, "AB Daimi Bürosu'nda yaptığımız görüşmede, Türkiye'de işkencenin sistematik olduğu yönündeki tespitimizi kendisine ilettik ancak kendisi o kanaatte değildi" dedi.
"Verheugen'e Sinan Kara'nın kitabını verdim"
İşkencenin sistematik olduğu görüşünün İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) gibi insan hakları kuruluşlarınca paylaşıldığını savunan Av. Rollas, bu görüşünü görüşme sonrasında yaptığı basın açıklamasında da dile getirdi.
Rollas, Verheugen'e, ifade ve basın özgürlüğü konusunda yasal mevzuat değişikliği boyutunda yol alındığını açıkladığını, uygulamadaki sorunlara ise gazeteci Sinan Kara'ya açılan 30'dan fazla davayı örnek gösterdiğini ifade etti.
Verheugen'e Sinan Kara'nın kaleme aldığı "Sinan'ın Kara Kitabı"nı hediye eden Rollas, bu alandaki reformların sadece Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 159, 312. maddeleri değiştirilerek ve Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) 8. madde kaldırılarak tamamlanamayacağını bildirdi.
"Mevzuat taraması zorunlu"
İzmir Barosu'ndan Ayşe Erdoğan, TİHV İzmir Şubesi'nden Coşkun Üsterci, Mazlumder'den Mehmet Ali Koçer ve İnsan Hakları Merkezi Derneği'nden Orhan Kemal Cengiz'in da yer aldığı görüşmede Cengiz, genel uygulamaların iyi olduğunu, devletin üst kademelerinde zihniyet değişikliği olduğunu, pratik alanda sorun yaşandığını savundu.
Verheugen ile yaptığı görüşmede TCK'da ihlallere yol açabilecek çok sayıda madde bulunduğunu savunan Rollas, bir mevzuat taramasının zorunlu olduğunu bildirerek Verheugen'e Kara'nın 30 davası hakkında bilgi verdi. (EÖ/BB)