Yelden davasının sicili en kabarık sanığı başkomiser İbrahim Peker, 20'si işkence ve kötü muamele, ikisi de hürriyeti tahdit ve tecavüz iddialarıyla ilgili hakkında açılan soruşturmaların hiçbirinden ceza almadı.
Hakkındaki işkence iddiasıyla ilgili açılan bir davada mahkumiyet alıp cezası ertelenmesine karşın Peker'e aynı dönemde aynı iddialarla açılan iki ayrı soruşturmada da disiplin cezası verilmedi.
Peker'in idari soruşturmalarda resen kınama ile cezalandırıldığı tek olay ise Emrinde çalışan personele tekmil verme alışkanlığı kazandırmayıp, eğitim ve gözetim görevini yerine getirmediği suçlaması oldu.
Aynı polis, görev yaptığı emniyet müdürlüklerince de başarılı çalışmalarından ötürü tam 21 kez takdirname ve taltif kazandı.
10 yılda 23 ayrı soruşturma
İşkence iddiasıyla yargılanan sanık polisler, disiplin cezalarının olmayışı gerekçesiyle ceza ertelemesi yoluyla davalardan kurtulurken yine bir işkence hükümlüsü ve sanığı olan Başkomiser Peker örneği idari soruşturmaların gelişimini aydınlattı.
Yelden davasının dosyaları arasına giren, İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün avukatların talebiyle mahkemeye gönderdiği sanık polislerle ilgili belgelerde, Peker kabarık siciliyle dikkat çekti.
Pekerin, Yelden davası nedeniyle açığa alındığı 1999a dek, son 10 yılda hakkında 23 ayrı soruşturma açılmış olmasına karşın 17'si yine son 10 yılda olmak üzere 21 kez takdirname ve maaş taltifi ile ödüllendirildiği ortaya çıktı.
İşkenceden, tecavüze dek soruşturuldu
1999'a dek son 13 yıldır İzmir'de görev yapan Peker hakkında ilk idari soruşturma da burada açıldı. 4 Aralık 1990'dan, Yelden dosyası nedeniyle görevden uzaklaştırıldığı 2 Ağustos 1999a dek Peker hakkında 7 kez cürmü söyletmek için işkence yapmak, 2 kez tehdit, hürriyeti kısıtlama ve tecavüz, 13 kez de Efrada suimuamele, darp, hakaret, küfür nedeniyle, bir kez de denetim ve gözetim görevini yerine getirmemek suçlamalarıyla soruşturma açıldı.
Ancak bu soruşturmalardan sadece denetim ve gözetim görevini yerine getirmediği gerekçesiyle Peker'e resen kınama cezası verildi. Açılan diğer soruşturmalarda ise cezai takibata yer olmadığına karar verildi.
Adliyede suçlu, idarede değil
Peker, 1997'de işkence yaptığı iddiasıyla İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 1997/50 esas dosyası ile yargılandığı işkence davasında ise hapis cezası aldı.
Mahkemenin, 1998/223 sayılı kararı ile hakkında TCK'nin 243/1. maddesi uyarınca, "Cürmü söyletmek için işkence yapmak" suçundan 10 ay hapis ve 2 ay 15 gün "Memuriyetten mahrumiyet" verilen Peker'in cezası suçun bir daha tekrarlanmayacağı kanaatiyle ertelendi.
Bu mahkumiyet kararına rağmen Peker hakkında 1997 yılında işkence yapmak suçuyla açılan iki ayrı idari soruşturmada da ceza verilmedi. Açılan soruşturmaların birinden beraat eden Peker'e, ceza aldığı davanın idari soruşturmasında ise 2 yıllık zaman aşımı süresini doldurduğu için ceza verilmedi.
Ceza yerine ödül
Ancak Peker'in cezai soruşturmaların aksine açığa alındığı 1999 yılına dek 17'si yine son 10 yılda olmak üzere 21 kez takdirname ve maaş taltifi ile ödüllendirildi.
Peker, 1977 ve 78 yıllarında görevli olduğu Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'nce üç kez, 1983'tede Viyana Büyükelçiliği'ndeki görevi nedeniyle bir kez takdirname ile ödüllendirildi.
Peker, 1990'dan itibaren görev yaptığı ve hakkında 23 ayrı soruşturma açılan İzmir'de de çeşitli tarihlerde 5 kez toplam 13 maaş taltifi ve 12 kez de takdirname ve teşekkürle ödüllendirildi.
Peker'in hakkında adli ve idari soruşturmalar yürüdüğü tarihlerde de Ödüllendirildiği göze çarptı.
Alpaslan Yeldenin ölümü
Alpaslan Yelden, faili meçhul bir cinayet soruşturması kapsamında Faili Meçhul Olayları Araştırma ve İnceleme Bürosu ekipleri tarafından 2 Temmuz'da gözaltına alındıktan bir gün sonra koma halinde hastaneye götürüldü.
Polislerin önce yolda bulduk diyerek faili meçhul olarak hastane kayıtlarına geçirttiği Yelden yapılan tüm müdahalelere rağmen 14 Temmuz'da öldü. Ailesinin suç duyurusu üzerine, işkence yaparak adam öldürmek suçlamasıyla dokuz polis hakkında açılan dava 5. yılında halen sürüyor.(MZ/BB)