Referans belge
Türkiyeli bilim insanlarının da yoğun girişim ve katkılarıyla, üç yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 1999 yılında İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen uluslararası bir bilimsel toplantıda çatısı oluşturulan ve bu nedenle İstanbul Protokolü adıyla kayıtlara geçen Birleşmiş Milletler (BM) belgesi , işkencenin etkili biçimde soruşturulması ve belgelendirilmesi için tüm dünyadaki uygulamaların takibinde referans oluşturacak bir kılavuz niteliğinde.
Uluslararası yaygınlık kazanacak
1999 yılında önce BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne, ardından da BM İşkence Özel Raportörü Sir Nigel Rodley tarafından BM Genel Kurulu'na sunularak BM nezdinde resmiyet kazanan protokol, BM'nin resmi dillerinde de yayınlandıktan sonra uluslararası yaygınlık kazanacak.
İşkencenin takibi kolaylaşacak
Herhangi bir işkence iddiası olduğunda izlenmesi gereken hukuki ve tıbbi prosedürleri en ince ayrıntısına dek tanımlayan bu kılavuz belge, işkence iddialarının takibini kolaylaştırıp , örtbas edilmesini güçleştirecek çok önemli bir dayanak oluşturuyor.
Otopside standart
Daha önce Minnesota Protokolü adıyla 1991 yılında yayınlanan bir diğer BM belgesi, yargısız infaz iddialarındaki otopsi uygulamalarına ilişkin prosedürlere uluslararası bir standart getirmiş ve bu gelişme, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de otopsi kalitesini gözle görülür biçimde yükseltmişti.
Basın toplantısı ve katılımcılar
Türkçe yayınlanan İstanbul Protokolü; "İşkence Görenlerle Uluslararası Dayanışma Günü" olan yarın (26 Haziran 2001) saat 11.00'de yapılacak basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtılacak.
İstanbul Protokolü ile ilgili basın toplantısına , Türk Tabipleri Birliği (TTB), Adli Tıp Uzmanları Derneği (ATUD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (İHV) temsilcileri katılacak.
İletişim:
Tel: (0212) 249 30 92 / (0212) 251 71 29
Toplantı Yeri: İstanbul Tabib Odası, Sevinç Özgüner Salonu
Türkocağı Cad. No: 17 Cağaloğlu - İstanbul.(YÖ/NU)