Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, "İşkence görenler hiç kuşkusuz bize başvursunlar" diyor.
1990'da İnsan Hakları Derneği (İHD) ve 32 insan hakları savunucusu tarafından kurulan TİHV, işkence gören kişilerin fiziksel, ruhsal tedavi ve rehabilitasyonlarına, yakınlarının ruhsal tedavilerine yardımcı olan, Türkiye'deki uzman kuruluş. Aynı zamanda, Uluslararası İşkence Mağdurları İçin Rehabilitasyon Konseyi'nin (IRCT) de üyesi.
Mutlaka doktor raporu alın
TİHV, işkence görenlerin doktor raporu almasının esas olduğunu vurguluyor:
"Polis, jandarma karakollarında, emniyet müdürlüklerinde, cezaevinde işkence gördüyseniz ya da herhangi bir gözaltı işlemi olmadan güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kalırsanız, öncelikle yapılan tıbbi tetkikler sırasında ve sonrasında doktora rapor vermesi için ısrar edin.
"Eğer çıkarıldığınız doktordan işkence ya da kötü muameleye ilişkin bir rapor alamadıysanız, rapor almak ve görevliler hakkında suç duyurusunda bulunmak için İHD şubelerinden ve barolardan yardım isteyebilirsiniz."
Bakkalcı bunu şöyle açıklıyor:
"Doktor raporu, tıbbi belgeleme her açıdan önemli. İşkencenin saptanması, cezalandırılması ve tedavi süreçleri için gerekiyor. İşkencenin saptanmasındaki uluslararası standart olan İstanbul Protokolü'ne göre hazırlanmış raporlar, hukuksal süreçlerde önemli bir kanıttır."
İstanbul Protokolü, işkencenin yalnızca fiziksel izlerini değil ruhsal izlerini de hesaba katan ve işkenceyi bu yollarla da saptayabilen bir standart.
Ücretsiz tedavi, rehabilitasyon, sosyal destek
TİHV destek, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini ücretsiz olarak sunuyor.
Bakkalcı, işkence görenlere ve yakınlarına tedavi ve rehabilitasyon desteğinin önemini açıklıyor: "İşkence ve kötü muameleye maruz kalanlar, bir travma yaşıyorlar. Yakınları da etkileniyor. Bu travmayla kişisel boyutta dahi baş edebilmek için bütünlüklü yaklaşım gerekiyor. Tedavi ve hukuksal desteğin yanı sıra, tıbbi tedaviye katkı sağlayabilecek şekilde, sosyal ortamın da güçlendirilmesi önemlidir. Kişinin mesleğini sürdürmesi, hizmet almasının sağlanması gibi."
TİHV'ye nasıl ulaşılır?
TİHV'nin Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'da beş temsilciliği var. Vakıf, diğer kentlerde yaşayanlara en yakın İHD şubesiyle ilişki kurmalarını öneriyor. İHD şubeleri kişileri TİHV'ye yönlendiriyor. (TK)
* TİHV temsilciliklerinin listesine ulaşmak için tıklayın.
** İHD temsilciliklerinin listesine ulaşmak için tıklayın.