İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü Biz de Kutlamak İstiyoruz” sloganıyla dün Galatasaray Lisesi önündeydi.
Dernek, bu yıl ilk kez Altın Kaktüs ödülleri verdi. En Çok Engel Koyanlar Dalında Altın Kaktüs Büyük Ödülü'ne işitme engellilerin yasa tekliflerini bir buçuk yıldır bekleten TBMM Komisyonları ve TBMM milletvekilleri layık görüldü.
"İşaret dili anadilimizdir"
Dernek adına açıklamayı okuyan Sevgi Yüksel’in konuşması işaret diliyle de betimlendi.
İşaret dilinin işitme engellinin anadili olduğunu hatırlatan Yüksel, okul, hastane, adliye, karakol, banka ve diğer kamu ve özel kurumlarda işaret dili tercümanlarının istihdam edilmesi gerektiğini söyledi.
Yüksel, bütçe bahane edilmeden işitme engellilerin duymasını sağlayan işitme cihazlarının, koklear implant dış cihazlarının ve yedek parçalarının tamamının SGK tarafından ödenerek kaybolmaya karşı sigortlanmasını talep etti.
"Sınavlarda fırsat eşitliği sağlansın"
Diğer talepleri şöyle sıraladı:
Ana okulundan, üniversiteye kadar tüm kaynaştırma eğitimlerinde, "engelliler ve farklılıkları" dersi müfredatlara konulsun.
Üniversiteler ve kaynaştırma modeli ile okuyan işitme engellilere, ders notları yazılı olarak verilsin, destek kursları açılsın.
Sınavlarda fırsat eşitliği sağlansın, özel soru kitapçıkları ve işaret dili tercümanı bulundurulsun.
Alanda hizmet eden işitme engelliler öğretmeni, eğitim odyoloğu, konuşma terapisti ve işaret dili tercümanı için üniversitelerde yeni bölümler açılıp çoğalmaları sağlansın.
Toplantı-seminer ve konferanslarda görsel sunumlara, Türkçe alt yazı desteği ve işaret dili tercümanları bulundurulsun.
Sinema ve TV gibi görsellik içeren her yerde Türkçe altyazı mecburiyeti konulsun.
İşitme engellilerin destek eğitimlerinde işitselin yanı sıra konuşmaya yönelik müfredatlar birlikte işlensin.
Diğer Altın Kaktüsler
Eylemde verilen diğer Altın Kaktüs ödülleri şöyle:
En Cimri Sigorta Bütçesi Dalında: Protezlerde-pillerde ara farklar ile SGK, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı
En Pahalı Sağlık Hizmeti Dalında: Koklear implant ameliyatında ilave üç bin lira öğretim üyesi farkı çıkarmaları ile SGK ve Sağlık Bakanlığı
En Çok Eleman Sıkıntısı Dalında: İşitme engelliler öğretmeni, konuşma terapisti, odyolog yetiştirilmemesi, kontenjan yetersizliği ile YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı
En Çileli İletişim Hizmeti Dalında: Telefonda anlamayan işitme engelliler için kamu bakanlık web sitelerinde e-posta adresi konulmaması ile Ulaştırma ve Habercilik Bakanlığı
En Duyarsız Hizmet Dalında: Televizyonda ve sinemada Türkçe altyazı mecburiyeti getirmemesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı (NV)