Atölye BİA kapsamında gerçekleştirilen Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi'nde, Dijital Güvenlik modülünün ilk oturumunda Işık Mater ve Alp Toker, sansür; filtreleme, hesapların kapatılması ve yavaşlatma gibi konulara değindi.
Işık Mater ve Alp Toker’in içinde bulunduğu bağımsız dijital araştırma organizasyonu olan TurkeyBlocks hakkında katılımcılara bilgi verildi.
TurkeyBlocks, Türkiye’nin yanı sıra Afrika, Azerbaycan ve Hindistan gibi ülkelere de siber güvenlik hakkında destek verirken ekonomik açılardan da veriler toplamakta. Kişisel verilerin toplanmasına odaklı çalışmalarının yanında internet sansür kontrolcüsü ve güvenli internet kesinti sistemi için ‘küçük bilgisayar’ geliştirmekteler.
Dijital Güvelik Atölyesi’nin ikinci oturumdaysa katılımcılarla birlikte gazeteciler için temel wordpress çalışması yapıldı.
Mater: Güvenli oturum kullanımı zorlaştı
Mater, merkezileşme çağında pratik stratejilere değinerek, tarayıcılardaki güvenlikle ilgili Google Chrome’un özellikle iki hafta içerisinde güvenlik açısından zayıfladığını belirtti.
“Örneğin Çin’de, insan hakları ve demokrasi diye aradığında hiçbir şey çıkmıyor. Bu da ciddi bir tepki gördü.
“Eskiden daha güvenli oturum nasıl oluşturulur diyorduk, şimdi bundan da vazgeçtik. Çünkü bu imkânsız bir hal aldı.’’
Mater, artık televizyondan su kaynatıcısına kadar her aletin internete bağlı olduğunu ve bunun da mahremiyet açısından bir tehlike oluşturduğunu ifade etti.
Devamında ise Alp Toker, ortak çalışmalarda araç güvenliği sağlamak adına Google Docs alternatifleri vererek, gazeteciler için haber yazmada daha güvenli oturumların kullanabileceğini dile getirdi.
Atölye’nin devamında, online(çevrimiçi) İstismara karşı önlemlere dikkat çekildi. Bu konuda oldukça fazla mağduriyetle karşılaşıldığını belirten Toker, sosyal medyada hakaret edilmesi durumunda raporlama düğmesinin kullanılması gerektiğini ifade etti.
Mater’de, Facebook’un Twitter’a karşı daha hassas olduğunu ekledi:
“Facebook’ta LGBTİ’lilere karşı çok fazla saldırı oluyordu.
“Böyle bir hakaret raporlama talebi oluşturulursa yetkili mercilerin dinlenme oranı yüksek.’’
Toker: İnsan hakkından çok, ekonomi kaygısı var
Şifrelemenin önemi ve ‘Phising’ konusunda, sitelerin güvenliği hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra katılımcılarla birlikte verilen link ve mail adres örnekleri tartışıldı. Tehdidi tanımak gerektiğini vurgulayan Toker, habercilikte kurumsal adres kullanılmasının dikkatini çekti.
“Hem kendini hem de karşısındakini güvende tutma amaçlı kurumsal mail adresi kullanılmalı.
“Kurumsal bir politika olmalı, özel adres işte güvensizlik yaratıyor.
“Fotomuhabirlikte de güvenlik çok önemli. Fotoğraf senkronizasyonu kişisel hesaplarda kapalı olmalı.’’
Mater, dijital güvenliğin şu anki durumunu şu sözlerle ifade etti:
“İnsan hakları odaklı olmaktan çok artık ekonomi kaygısı gütmeye başladı." (PD/HK)