Atölye süresince Işık Mater ve Alp Toker, katılımcılarla dijital güvenlik, temel Wordpress çalışmaları yaptı ve içinde bulundukları bağımsız dijital araştırma organizasyonu olan TurkeyBlocks hakkında bilgi verdi.
Mater, merkezileşme çağındaki pratik stratejileri ve tarayıcı güvenliğini sağlamak için kullanılabilecek eklentileri anlattı. Sansür geliştirme mekanizmaları, kişisel verilerinin korunması, sosyal medya engelleri ve bunun politikaya çevrilmesi üzerine konuşuldu.
Dijital güvenliğin metodolojisinde;
*Vpn güvenliği, telefon iletişimini koruma, bilgi şifreleme
Tarayıcı güvenlik ayarlarında;
*Tarayıcı oturum izolasyonu, çerezlerin etkisi, tarayıcı eklentileriyle veri güvenliğini sağlama
Ortak çalışma araç güvenliğinde;
*Google docs, güvenlik anahtarları, YubiKey, iki farklı kimlik doğrulama anlatıldı.
Günümüzde bilgi erişimine bakmak ve bilgi oluşumunu takip etmek, kesintilerden haberdar olmak gerektiğini vurgulayan Mater, "Bu noktada gazetecilerin dijital güvenlik bilmesi önemli hale geliyor" dedi.
Devamında ise Alp Toker, ortak çalışmalarda araç güvenliğini sağlamak adına Google Docs gibi alternatifleri örnek vererek, gazetecilerin haber yazımında daha güvenli oturumları kullanabileceğini belirtti.
Atölye'nin devamında, online (çevrimiçi) istismara karşı alınabilecek önlemlere dikkat çekildi. Şifrelemenin öneminden, oltalama saldırılarından ve site güvenliğinden bahsedildi.
Gün sonunda katılımcılarla Wordpress sayfası kurma ve mail şifreleme yapıldı.
Dijital Güvenlik ve Wordpress Bilgisi atölyesi İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) ve Journalism Media International Center(JMIC) at OsloMet- Oslo Metropolitan University tarafından desteklendi.(SO)
Işık Mater hakkında
Dijital haklar aktivisti. TurkeyBlocks Projesi'nin araştırma direktörü olarak çalışıyor. Aynı zamanda Alternatif Bilişim Derneği Başkanı ve Ungovernance Forum Organizatörlerinden. TurkeyBlocks Projesi'nin internet kesintileri raporlamaları, LGBTI gibi riskte olan toplulukların ifade özgürlüklerinin korunması, kadınlara teknoloji sektörlünde eşitlik sağlanması ve gazetecilere dijital güvenlik eğitimleri verilmesi üzerinde çalışıyor.
Alp Toker hakkında
Teknolojist. Gerçek zamanlı sansür takibi yapan TurkeyBlocks Projesi'nin kurucusu. Günümüzde kullanılan çoğu web browser ve akıllı telefonların teknolojilerinin geliştirilmesinde aktif rol aldı. Alp'in geliştirdiği teknolojiler, belirli bir bölge veya tüm ülkede yapılan çevrimiçi ifade özgürlüğü ihlallerini dakikalar içinde tespit edebiliyor ve riskte olan topluluklara sansüre karşı çıkabilme fırsatı sunuyor. Aynı zamanda konuyla ilgili algoritmaların geliştirilmesine ve çevrimiçi ifade özgürlüğünü koruyan internet yönetişim politikalarına destek veriyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA kapsamında düzenlenecek olan temel gazetecilik programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik" gibi konuları kapsayacak. 2018 yılında başlayan Atölye BİA programı ile Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi,Yargı Haberciliği Atölyesi ve Gazeteciler için Haber Atölyesi gerçekleştirildi. 2019 yılının ilk programı "Temel Gazetecilik Atölyesi" 11-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Yıl boyunca temel ve ileri gazetecilik atölyeleri düzenlenmeye devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.