Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu adına Nazik Işık, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'ndan cinsel taciz ve tecavüzle mücadele için gerekli mekanizmaların oluşturulmasını, yasal düzenlemelerin yapılmasını ve suçu azaltacak önlemler alınmasını istedi.
Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na bir sunum yaptı.
Türkiye'de her yıl bin 200 kadın tecavüze uğruyor
Türkiye'de yalnızca polise yansıyan verilere göre her yıl ortalama bin 200 kadının tecavüze uğradığını belirten Işık, şu bilgileri verdi:
* Türkiye'de evli kadınların yüzde 15'i yani en az 1 milyon 850 bin kadın cinsel şiddete uğruyor. SHÇEK'e şiddet nedeniyle başvuran her 100 kadından 12'si cinsel tacize uğruyor. Tecavüz vakalarının yüzde 50'sinde fail, kadının eski eşi, şu andaki eşi ya da sevgilisi.
* Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün (KSGM) 2009 verilerine göre, çocukken cinsel istismara uğrayan kadınların oranı yüzde 7.
* Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün (ASAGM) 1998 verilerine göre, 10 aileden birinde cinsel taciz var. Her yüz çocuktan 4'ü aile üyelerinden ya da akrabalarından birinin cinsel tacizine uğruyor.
* Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) 2006 verileri ise tecavüze uğrayanların yarısının 18 yaşından küçük ve yüzde 92'sinin kız çocuğu olduğunu gösteriyor.
Konuşmuyor, destek aramıyorlar
Işık, cinsel taciz ve tecavüze uğrayan kadınların büyük çoğunluğunun utandığı, önemsenmeyeceğini düşündüğü ve suçlanmaktan korktuğu için yaşadıklarını anlatmadığını belirtti. Işık, mağdurların çoğunun nereden destek alabileceğini bilmediği gibi kurumlara da güvenmediğini söyledi.
Cinsel şiddet ve tecavüze uğrayanların ihtiyaçları
Cinsel şiddet ve tecavüz mağdurlarının kendisini güvende hissetmeye ve güvenliğinin sağlanmasına ihtiyaç duyduğunu belirten Işık, diğer acil ihtiyaçları ise "acil sağlık müdahalesi, stresi azaltıcı destek ve cinsel şiddet sonrası bulaşıcı hastalık, gebelik vb sağlık sorunları için önlem alınması" olarak sıraladı.
Işık, taciz ve tecavüz mağdurlarının adli işlemler sırasında desteklenmesinin önemine de dikkat çekti:
"Kadınlara ücretsiz avukat desteği sağlanması; işlemlerin ikincil travmaya yol açmadan gerçekleştirilmesi; işlemlerin doğru ve hızlı bir şekilde, mağdur yıpratılmadan gerçekleştirilmesi; mağdurun hemen karar vermeye zorlanmaması ve mağdur şikayetçi olmasa da delillerin bir süre korunması bu aşamada çok önemli."
"Taciz ve tecavüz mağduru kadınlar, delillerin toplanmasından hemen sonra yıkanabilmeye, giysilerini değiştirebilmeye ve dinlenebilmeye de ihtiyaç duyuyor. Bu aşamada, mağdurların barınma, sosyal yardım, sosyal dayanışma destekleri için kadın örgütlerinin ve sosyal hizmetlerin devreye girmesi gerekiyor."
Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri kurulmalı
Cinsel taciz ve tecavüz mağduru kadınlara psikolojik ve sosyal hizmet desteği sağlanmasının gerekliliğine de değinen Işık, 7 gün 24 saat hizmet verecek Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri kurulmasının önemini vurguladı..
Işık, Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri'nin tam teşekküllü hastanelerde, 112 Acil hizmeti veren acil servisler bünyesinde ve kadın hastanelerinde kurulabileceğini belirtti. Uzman ve özel eğitimli kişilerin, bu hizmetleri tek merkezden, koordineli bir biçimde vermesi gerektiğini söyleyen Işık, Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri'nin Avustralya'da 1976, İngiltere'de ise 1977 yılından bu yana hizmet verdiğini hatırlattı. (BB)