10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın firari sanıklarının yargılandığı davanın 13. duruşması bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
TIKLAYIN - “10 Ekim’in gerçek failleri” için suç duyurusu
16 firari sanık ve tek tutuklu sanık Erman Ekici’nin yargılandığı davada bugün de tanık ifadelerinin alınmasına devam edildi.
Bir sonraki duruşma 17 Şubat 2022’de görülecek.
“İfademi polis yazdı” iddiası
Evrensel’den Burcu Yıldırım ve Kübra Kırımlı’nın haberine göre, tanık Kuteybe Hammet’e yine ulaşılamazken IŞİD’in medya işlerini yaptığını söyleyen Ömer Yetek SEGBİS ile ifade verdi.
Daha önceki ifadesini baştan aşağı polisin yazdığını iddia eden Ömer Yetek, kendisine sorulan isim ve eylemleri bilmediğini ve duymadığını öne sürdü. Avukatlar, tanık sıfatıyla ifade veren Yetek’in huzurda yalan beyanda bulunduğu belirterek hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
500 mermiye 10 yıl ceza
Müdahil ailelerin avukatlarından Eylem Sarıoğlu gerçek sorumluların ortaya çıkması için sundukları taleplerin sürekli reddedildiğini, bazı dosyaların sonradan ortaya çıktığını, Muhammed Cengiz Dayan’ın katliam hazırlığında sahte kimlik, 500’ü aşkın mermiyle yakalanmasına rağmen sadece örgüt üyeliği ve ruhsatsız silah bulundurmaktan 10 yıl 10 ay ceza aldığını dile getirdi.
Sarıoğlu, Dayan’ın sadece üyelik değil, örgüt yöneticiliği ve katliam sorumluluğundan yargılanması gerektiğini vurguladı.
“Savcı dosyayı kapatmaya çalıştı”
Polis operasyonundaki patlamada hayatını kaybeden IŞİD’in Antep Emiri Yunus Durmaz’ın yazışmalarına göre, örgütsel bilgi ve kararları Muhammed Cengiz Dayan aracılığı ile öğrendiğini belirten Sarıoğlu, “Örgütün merkezi ve Türkiye ayağı ile iletişimi sağlıyor. Bu tespitler soruşturma aşamasında elde edilmesine rağmen sıradan bir örgüt üyesi gibi yargılanmış. Dosya savcıları da sanki ikna edilmiş bir şekilde dosyayı kapatmaya çalışmıştır. Hiçbir araştırma yapılmamıştır” dedi.
Tüm bu delillere rağmen Dayan’ın mahkeme tarafından tahliye edildiğini, kısa bir süre sonra alınıp yine tahliye edildiğini belirten Sarıoğlu, “2017’de apar topar tekrar yakalanıyor. Şu anda biz Dayan’ın aldığı cezayı yatıp yatmadığına dair bile bilgiye sahip değiliz” dedi.
Polislerin şantaj yaptığını iddia etti
Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Ömer Yetek, “Allah’ın dışında hiçbir şeye yemin etmem. Mahkemenize inancım gereği yemin etmem” dedi.
Polislerin kendisine şantaj yaptığını iddia eden Yetek, “Aileme zarar vereceklerini söylediler, ifadelerin birçoğu gerçek değil. İfadeleri kabul etmiyorum. 10 Ekim Ankara Gar Katliamına ilişkin medya dışında bilgim yok” dedi.
“Bayanları inancım gereği tanımıyorum”
Sorulan isimleri de bilmediğini söyleyen Yetek, “Bayanları da inancım gereği tanımıyorum zaten. İfade geçersizdir. Benim isimlerle de ilgili bilgim yok” dedi.
Avukat Senem Doğanoğlu’nun sorularını yanıtlayan Yetek, “İslami etütleri biliyorum. Orada IŞİD ile ilgili bir konuşma olmadı. O ortamda bir şeyin caiz olup olmadığını konuşuyorduk. 2015 yılında, benim Suriye’ye gittiğim yerde IŞİD yoktu. Kaçak yolla gittim. Ben burada yargılanmıyorum. İsimleri soruyorsan bilip bilmediğimi söylerim, yoksa konuşmam” dedi.
“Bir şey bilince örgüt öldürüyordu”
Muhammed Cengiz Dayan'ın tanımadığını söyleyen Yetek, şunları söyledi:
“Ben orada mümkün mertebe örgütten uzak durdum. Bir şey bilince, bilgi almanın peşine düşünce örgüt öldürüyordu.
“Benim ifademi baştan aşağı polis yazdı. İsimleri eylemleri ben ne bildim ne duydum. Ben Ebu Zeynep'i kesinlikle tanımıyordum. Mustafa Güneş'i ben Türkiye’den tanıyorum. Örgüt içerisinde ne yaptığını bilmiyorum.”
“İnsanlığa karşı suçla yargılamalı”
Yetek'in 2018'deki ifadesinin avukatının tanıklığında işkenceyle alındığı iddiasını sürdürmesi üzerine avukatların “İlgili polisler hakkında suç duyurusunda bulundunuz mu?” sorusuna hayır yanıtını verdi.
Ömer Yetek’in gerçek beyanda bulunmadığını ve huzurda yalan beyanda bulunduğu ve hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep eden Avukat Eylem Sarıoğlu, “Muhammed Cengiz Dayan da sıradan bir örgüt üyesi olarak değil, örgüt yöneticiliği ve insanlığa karşı suç kapsamında yargılaması gerekir. Hakkında ek iddianame düzenlenerek bu dosyaya sanık olarak getirilmeli” dedi.
Mahkeme heyeti yazılan müzekkerelerin beklenmesine, Kuteybe Hammet'in tanık olarak dinlenmesine ve hazır edilmesine, firari sanıkların eşlerinin tanık olarak dinlenmesi talebinin reddine, Ömer Yetek'in duruşma tutanaklarının istenmesine, dosyaya katılması için verilen kitapların iadesine karar verdi. (AS)