Bağdat’a doğru ilerleyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Felluce'de Saklaviye’yi de kontrol altına aldı.
Peşmerge ise Sincar, Rabia, Mahmur ve Musul’un bir kısmıyla Diyala’nın bazı ilçelerinde kontrolü ele geçirdiğini açıkladı.
Irak ordusu, gönüllü askerlik çağrısı yaparken, İran da IŞİD’e karşı ABD ile ittifak yapabileceğini açıkladı.
Dışişleri’nden açıklama
Dışişleri Bakanlığı, IŞİD’in rehin aldığı 49 konsolosluk çalışanı ve 31 şoförün sağ salim Türkiye’ye dönmelerinin sağlanması için devletin tüm imkânlarını seferber ettiğini söyledi.
Açıklamada “Vatandaşlarımızın Irak’tan ülkemize rahat dönebilmeleri amacıyla THY, Bağdat, Basra, Necef, Süleymaniye ve Erbil havalimanlarından gerçekleştirdiği normal seferlerin devam etmesi, tarifeli seferler için kullanılan mevcut uçak tiplerinin büyütülerek daha fazla yolcu taşınması, ihtiyaç duyulması halinde ek sefer gerçekleştirilmesi ve uçak biletlerinin mümkün olan en düşük tarifeden ücretlendirilmesi kararları alınarak uygulamaya geçirildi” denildi.
Irak’ta görev yapan diplomatik ve konsüler temsilciliklerin resmi verilerine göre, Irak Federal Kürdistan Bölgesi dışında kalan 15 vilayette 7 ila 10 bin arasında vatandaşımızın bulunduğu tahmin ediliyor. Bu bölgede toplamda ise 110 bin civarında Türkiye vatandaşının ikamet izni olduğu biliniyor.
Akşamüstü yapılan açıklamada ise rehin alınanların Suriye’ye götürüldüğü ve fidye istendiği iddiaları yalanlandı. Açıklama şöyle:
“Konsolosluktakilerin havayoluyla alınmaları mümkün değildi. Konsolosluk çalışanlarının Suriye ’ye götürüldüğü iddiası yanlış. Konsoloslukta rehin alınanların hepsi bir arada. Türk vatandaşları için fidye istenmedi. Saldırganlara elimizdeki güçle karşı konulması mümkün değildi..”
İran: ABD’yle ittifakı düşünebiliriz
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani düzenlediği basın toplantısında, Tahran'la Washington'ın bölgedeki teröristlere karşı işbirliği yapıp yapmayacağına ilişkin bir soruya, "ABD'nin Irak'ta ya da başka bir yerde teröristlere karşı harekete geçtiğini görürsek, bu konuda düşünebiliriz. Irak halkı ve hükümetinin resmen yardım talep etmesi durumunda uluslararası normlar çerçevesinde yardımda bulunmaya hazırız" diye yanıt verdi.
İran Dışişleri Bakanlığı dün, Tahran yönetiminin IŞİD’e karşı savaşmak için Irak’a asker gönderdiğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurmuştu.
Irak ordusundan gönüllülere çağrı
Irak ordusu Fırat Operasyonları komutanı Korgeneral Osman el-Ganimi halka çağrı yaparak, “Dini mercilerin vatan savunması için halka çağrıda bulunmasının akabinde ordu, doğrudan ihtiyaç duyulana kadar bulundukları bölgede görev yapmak üzere gönüllülere kapılarını açtı” dedi.
Ayetullah Ali Sistani, dün IŞİD’e karşı cihad çağrısında bulunmuştu.
Peşmerge Musul'da
Yüksekovahaber’e göre, Peşmerge güçlerinin Zerevani (Canlı Şehitler) ismiyle tanınan özel kuvvetlerin tamamı, Musul ve Kerkük'ün Kürt bölgesi sınırına gitti.
Saddam Hüseyin döneminde Baas rejimine karşı savaşan ve yaralandıkları için geri hizmete alınan eski peşmergeler de IŞİD'in Musul'da kontrolü ele geçirmesinin ardından gönüllü olarak yeniden silahlandı ve Kürt güçlerinin profesyonel asker kıyafeti kullanmaya başlamasından yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez peşmerge kıyafetlerini giydi.
Anadolu Haber Ajansı'na göre ise General Abdurrahman Kewrini, “Erbil ve Bağdat arasında sorunlu bölgeler olarak bilinen yerlerde Kürdistan bayrağı dalgalanıyor. Peşmerge güçleri Sincar, Rabia, Mahmur ve Musul’un bir kısmıyla Diyala’nın Hanekin, Mendeli ve Celevla ilçelerine yerleşti. Peşmerge bu bölgelere yerleşirken, IŞİD militanlarıyla karşılaştı. Yer yer çatışmalar yaşandı” dedi.
Irak ordusunun ardından da IŞİD'ın terk ettiği yerlerdeki ağır silahlar ve zırhlı araçlar tamamıyla peşmergenin eline geçti. Peşmerge kontrolüne geçen ilçelerde sosyal hayat normal akışını sürdürüyor. Temel ihtiyaçlarla elektrik, su internet hizmeti veriliyor. Sağlıkla ilgili kuruluşlar da faaliyetlerini sürdürüyor.
Musul’dan göç ve geri dönüşler
Musul'dan Kürt bölgesine yönelik yaşanan göç bugün de devam etti. Aralarında bölgedeki arapların da bulunduğu Musullular gruplar halinde Kürt bölgesine sığınmaya devam ediyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi de göçün devam etmesi üzerine Musul'a yakın Hasır sahasında bir transit geçiş kampı yaptı. 109 aile olmak üzere 577 kişiyi barındırabilecek kamp için BM görevlileri bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.
Kampta kalanların ihtiyaçlarını belirleyen BM görevlilerinden Caterina Robinson, "Burası bir transit geçiş kampı olacak. Buraya gelenlerin tüm ihtiyaçlarını Kürdistan hükümeti ile birlikte karşılamaya çalışıyoruz. Buraya ileriki aşamalarda 500 çadır daha kurmayı planlıyoruz" dedi.
Bunun yanısıra daha önce Musul’dan ayrılan yaklaşık bin kişinin de geri döndüğü öğrenildi.
Genelkurmay’dan IŞİD’e eğitim iddiasına yalanlama
CHP’li Sezgin Tanrıkulu'nun Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesindeki "Irak'ta IŞİD terör örgütü mensuplarına askeri eğitim verdikleri belirlenen 4 Türk istihbarat subayının 30 Mayıs 2014 günü Irak askerleri tarafından Felluce'de gözaltına alındıkları” iddiasına ise Genelkurmay’dan yalanlama geldi.
Genelkurmay Başkanlığı bugün açıklamada iddiaların mesnetsiz ve gerçek dışı olduğunu söyledi. (ÇT)