Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 49’u konsolusluk görevlisi, 31’i TIR şoförü 80 Türkiye vatandaşını kaçırmasıyla ilgili yetkililerin temasları sürüyor. Meclis bugün Musul gündemiyle toplanacak.
Al Jazeera'nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, IŞİD'in alıkoyduğu konsolosluk personelinin serbest bırakılması için askeri seçenek şu an masada değil. Personel ve ailelerin salıverilmesi için aracılar vasıtasıyla örgütle temas kuruldu ve diyalog devam ediyor.
Konsolosluk personeli için fidye istenmediğini belirten kaynaklar, konsolusluktan rehin alınan 49 kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.
Çankaya zirvesi
Çankaya Köşkü'nde dün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan bir araya geldi.
İki saatlik zirvenin sonunda resmi açıklama yapılmadı, sadece toplantının bir fotoğrafı yayınlandı. Çankaya Köşkünden paylaşılan fotoğrafta, toplantı masası üzerindeki harita ve dosyaların detayları belli olmaması için buzlanmıştı.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Musul’daki Türkiye Konsolosluğu’na yapılan saldırı nedeniyle ABD temaslarını yarıda bırakarak Türkiye’ye döndü.
Bu sabah Ankara Esenboğa Havalimanı’na inen Davutoğlu, havaalanının toplantı salonunda Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon ile değerlendirme toplantısı yaptı. Davutoğlu, toplantının ardından herhangi bir değerlendirmede bulunmadan havaalanından ayrıldı.
NATO'ya bilgi verildi
NATO Daimi Temsilcileri’nin Musul konulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, Türkiye'nin NATO'yu bilgilendirdiği, görüşmenin 4. madde kapsamında yapılmadığı belirtildi.
Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan, Türkiye’nin şu an için NATO’dan askeri boyutta bir talebinin olmadığını, ancak gelişmelere göre yeni bir olağan toplantı davetinin gözardı edilmemesini istedi.
Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği de, birlik üyesi ülkeleri bilgilendirdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da diplomatların kaçırılmasını kınadı, "Yaşadığım şoku anlatmama imkan yok. Bu kesinlikle kabul edilemez" dedi.
Musul, Tikrit, Bağdat?
BBC’nin haberine göre, Irak'ta Musul'u ve Tikrit'i ele geçiren IŞİD, “başkent Bağdat'ı hedeflediklerini” açıkladı.
IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el Adnani'ye ait olduğu belirtilen ses kaydında Adnani, IŞİD militanlarına Bağdat'a doğru ilerlemeleri çağrısında bulunuyor:
“Kurtardığınız toprakların tek bir karışından bile vazgeçmeyin. Rafiziler'in (Şiiler) ceset parçalarınız haricinde bir yere basmalarına izin vermeyin. Bağdat'a, Halifelik'in Bağdatı'na doğru ilerleyin.”
Adnani, hedeflerinde Kerbela'nın da olduğunu ifade ediyor.
Hükümete bağlı askeri birlikler ise militanları, Bağdat'ın 110 km kuzeyinde bulunan Samarra'da hava saldırılarıyla durdurdu.
Irak Başbakanı Nuri el Maliki militanlara karşı mücadeleyi sürdüreceğini belirtip direnmeyi reddeden askerleri de cezalandıracağını söyledi.
Reuters haber ajansına konuşan bir polis memuru, militanların Irak güvenlik güçlerine ait Humvee askeri araçlarını kullanmalarının askeri birlikler için aldatıcı olduğunu söyledi.
ABD yardımı reddetti
Hafta başında saldırılarını yoğunlaştıran IŞİD, önce Musul ardından da Tikrit'in kontrolünü ele geçirdi.
New York Times gazetesinin haberine göre, Başbakan Maliki geçen ay ABD’den IŞİD’e karşı hava saldırısı düzenlemesi talebinde bulundu, ancak ABD soruna müdahil olmak istemedi.
New Yok Times muhabiri David Schuster, Başbakan Nuri Maliki’nin yardım isteğinin, Obama yönetimi tarafından soruna müdahil olmak istememesi gerekçesiyle reddedildiğini yazdı. ABD bunun yerine Irak ordusunun güçlendirilmesi ve insansız hava araçlarının kullanılması seçeneğini önerdi. (AS)