Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Suriye’nin kuzeyindeki El Hol ve Roj kamplarında yaşayan 13 yaş üstü oğlan çocukları “örgüte eğitimli eleman kazanmak” gerekçesiyle kaçırıyor.
IŞİD’in kararında, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG’nin) 12 yaş ve üstü oğlan çocuklarını, "radikalleşmeyi ve cinsel istismarı engellemek için Haseke'nin Urkiş bölgesinde kurulan Rehabilitasyon Merkezi’ne yerleştirilmesinin etkili olduğu" öğrenildi.
Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş'ın haberine göre; IŞİD’in finansmanı ile kamplardan çıkartılan oğlan çocukların sayılarının 40’a yaklaştığı ve özellikle İdlib’de örgüt militanları tarafından saklandıkları öğrenildi.
Kitlesel fonlama çağrıları yapılıyor
Kaçırılan 12 yaş ve üstü çocuklar arasında Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Çeçenistan ve Özbekistan gibi pek çok ülkenin vatandaşı çocuk bulunduğu ifade edildi. Çocuklardan Suriye sınırından Türkiye getirilen olup olmadığı konusunda henüz bir bilgiye ulaşılamadı.
IŞİD, “askeri eğitim almış, radikalleşmiş” çocukların kamplardan kaçırılması için sosyal medya uygulamaları üzerinden yardım toplama çağrısı yapıyor.
IŞİD yanlısı hesapların kitlesel fonlama çağrılarında en çok tercih edilen para transferi yöntemleri arasında Tether, QIWI ve Paypal bulunuyor. Lakin IŞİD’in “referansla" üye kabul ettiği sosyal medya uygulamalarında Türkiye, Almanya, Avusturya, Rusya, Tacikistan ve Mısır’dan gönderilecek yardım paralarının, "elden teslim edilebileceği" de ifade ediliyor.
Bilgiler MASAK raporlarına yansıdı
IŞİD’e finans sağlama ve aktarılması konusunda köklü ve geniş ağdan söz etmek mümkün. Örneğin Kazakistan’dan örgüte finans desteğinde bulunacak bir kişi, “kaspi bank” (sanal para cüzdanı) aracılığıyla Türkiye’ye kripto para yönlendirebiliyor.
Özellikle Ankara, İstanbul, Antep, Kırşehir, Adana ve Hatay’da Türkiye, Irak ya da Suriye vatandaşları tarafından kurulan iş yeri sahiplerinin “uluslararası sanal para cüzdanlarına” (döviz bürosu, kuyumcu, baklavacı, oturma grubu/ev eşyası vs.) kripto para ulaşıyor.
Söz konusu paralar, IŞİD’li kadın ve çocukları "kurtarmak" için aracılarla Suriye’ye gönderiliyor. Türkiye’nin, terörün finansmanını engelleme çabası çerçevesinde bu finans yöntemini kullanan kişileri tespit ederek güvenlik güçlerine bildirdiği de, MASAK raporlarına yansıyan bilgiler arasında.
Çocuklar psikolojik destek alıyor
Bölgede faaliyet gösteren kaçakçılar, tankerle su getirme, yardım dağıtma ve gıda dağıtımı gibi gerekçelerle IŞİD’li kadın ve çocukların tutulduğu El Hol ve Roj kamplarına girebiliyor. Binlerce metrekarelik kampların tamamının SDF güçlerince denetlemesi mümkün olmuyor. Özellikle kamyon, su tankerleri gibi büyük araçlarla kamplara girebilen kaçakçılar, sayıları belli olan oğlan çocukları çıkarken gizli bölmelerde kaçırıyor.
IŞİD'in bu faaliyete hız vermesinin sebebi, kamplarda bulunan çocukların radikalleşmelerinin önlenmesi amacıyla SDG tarafından bölgede bir rehabilitasyon merkezi kurulması. SDG, 12, 13 yaş ve üzerindeki çocukları El Hol ve Roj kamplarından alarak, güvenlik önlemleri altında bölgedeki rehabilitasyon merkezine götürüyor. Çocuklar burada psikolojik destek alıyor.
Son 2 ayda 81 IŞİD'li kadın doğum yaptı
SDG'nin özellikle 12-13 yaş ve üstü çocukları kamptan çıkarmasının temel nedenlerinden biri de, IŞİD’e yakın hesaplarda genç kadınların 12 yaş ve üstü oğlan çocuklarla “imam nikahı ile cinsel birliktelik” yaşamalarının "örgütün genişlemesi açısından önemli olduğunun" vurgulanmasından kaynaklanıyor.
Artı Gerçek'in edindiği bilgilere göre, sadece son iki ayda kamplarda 81 IŞİD’li kadın, doğum yaptı. Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına yansıyan bilgilere göre de, oğlan çocukların kullanması için kampla Viagra sokuluyor; bir oğlan çocuk, her gün birden fazla kadınla beraber olmaya zorlanarak cinsel istismara maruz bırakılıyor.
(RT)