Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre, Irak'ta çocuk olmak arka arkaya travma yaşamak, sağlıksız koşullarda yaşamı sürdürmek demek.
Örgüt, Iraklı çocuklara yönelik acil sağlık yardımı, güvenli içme suyu, koruyucu sağlık hizmeti ve eğitim için ek 37 milyon dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı.
Iraklı çocuklarla ilgili bazı istatistikler şöyle:
- Sayıları kesin olarak bilinmemekle birlikte on binlerce çocuk, anne babalarını, kardeşlerini veya akrabalarını şiddet olaylarında kaybetmiş durumda.
- İlkokul çağındaki beş çocuktan en az biri, okula gidemiyor.
- Çocukların yalnızca yüzde 40'ı temiz içme suyuna düzenli olarak erişebiliyor.
- Yaklaşık 600 bin çocuğun son iki yılda ülke içinde yerinden edilmiş durumda. Birçok aile hâlâ evlerine geri dönemiyor.
- Bunca kayıp ve kaygıyla yaşamak çocuklarda ruhsal yaralar açıyor. Birçoğu uyuyamıyor, okulda yoğunlaşma sorunları yaşıyor.
- Birçok çocuk sokağa itilmiş ve çalıştırılır durumda.
- UNICEF'in Dünyada Çocukların Durumu raporuna göre 2007'de bin 350 çocuğun askerlerce veya polisçe "güvenlik nedenleriyle" özgürlüğünden alıkonduğu bilgisi yer alıyordu.
Irak Sağlık Bakanlığı'nın geçen yıl Bağdat'ta 2 bin 500 çocukla yaptığı bir araştırma, çocuklar için korkunun gündelik yaşamın bir parçası olduğunu, ilkokul öğrencilerinin yüzde 70'inin altını ıslatma ya da konuşma bozukluğu gibi travma bağlantılı semptomlar gösteriyor.
bianet'in görüştüğü Iraklı psikiyatr Numan Serhan Ali "Kabuslar çok yaygın. Dışarı çıkma korkusu da. Gerçek korku bu. Sokağa çıkma korkusu nedeniyle birçok çocuk okula gidemiyor" demişti.
Geçen yıl yüze yakın Britanyalı doktor yaptıkları açıklamada işgal kuvvetlerinin sorumlulukları olmasına karşın sağlık alanında üzerlerine düşeni yapmadığına ve Iraklı çocukları ölüme terk ettiklerine dikkat çekmişti.
Save the Children'ın raporuna göre, binlerce çocuk maliyeti çok düşük olan temel tıbbi gereçlerin yokluğu nedeniyle ölüyor. (TK/GG)