özelleştirildiğini söyledi. Yılmaz, "Bu özelleştirme ile sadece Türk ekonomisinin değil, çalışanların da
çıkarları korunmuştur" dedi.
İsdemir A.Ş.'nin hisseleri dün, ERDEMİR'e devir edildi. İSDEMİR ve ERDEMİR'in birleşmesini 'nikah' olarak niteleyen Mesut Yılmaz, bu nikah töreniyle Türk demirçelik sektörünün en önemli iki kuruluşunun kaderini birleştirdiğini belirtti. Yılmaz, şöyle konuştu:
* Dünya'da rekabetin en yoğun ve acımasız şekliyle yaşandığı bu sektörde, rekabet verimliliği öne çıkartmaktadır. Avrupa'da da bu sektörde birleşmeler yaşanıyor. Yaşanmaya da devam edecektir. Bu birleşme ile Türk ekonomisi ve işletme açısından çok ciddi faydalar sağlanacaktır. Çünkü, imzalanan protokol ile Türkiye ekonomisine yük değil, katmadeğer yaratan bir kuruluş taahhüt edilmektedir.
* Türkiye'nin yassı ürün ihtiyacını karşılayacak şekilde yatırım yapılacaktır. Türkiye bu birleşme ile büyük fayda görecektir. Şu anda ülkemizde yassı-ürün açısından bir dengesizlik söz konusudur.
* İhtiyaçtan fazla 'uzun mamul' üretimi, yassıya dönüşünce hem dengesizlik giderilecek hem de dışarıya döviz nakli olmayacak ve fazla üretimden dolayı tıkanan uzun mamul ihracatı açılacaktır.
Yılmaz'ın, dün düzenlenen törende Bakan Karakoyunlu, ERDEMİR yöneticileri ve tören sunucusu tarafından 'Başbakan' olarak tanımlanması dikkat çekti.
Törene, Hatay Milletvekilleri Hakkı Oğuz Aykut, Levent Mıstıkoğlu, eski milletvekili Öner Miski, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Altıner, Hatay Valisi Zeki Şanal, Adana Valisi Oğuz Kaan Köksal, Özçelik-İş Sendikası Genel başkanı Feridun Tankut, İskenderun ve Dörtyol kaymakamları, yöre belediye başkanları, bürokratlar ile çok sayıdaki ANAP yöneticisi de katıldı. Devir töreni TRT 2'den canlı verildi.
Karakoyunlu: Örnek özelleştirme
Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, 'İsdemir modeli' ile Türk özelleştirme sürecinde önemli ve örnek bir uygulamanın yaşandığını kaydetti. İlk defa özelleşen bir kuruluşta çalışanlar açısından hiçbir sorun yaşanmadığını ve verilen hisse ile çalışanların fabrikanın sermayedarı haline getirildiğini vurgulayan Bakan Karakoyunlu şunları söyledi:
"Bu özelleştirme, 15 yıllık özelleştirme sürecinde, emeğin verimliliğini tartışan bir örnek oldu. Bundan sonraki süreçte de bu disipline ihtiyacımız olduğunu belirtmeliyim."
Uslu: Başka kurtarılması gerekenler de var
İSDEMİR Konferans Salonu'nda düzenlenen ve özel harekat, jandarma ve polisin geniş güvenlik önlemi aldığı törende konuşan Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Salim Uslu da hiçbir zafere çiçekli yollardan ulaşılmadığı sözünü anımsattı. Uslu, sözkonusu özelleştirme ile ilgili yaklaşımını şöyle dile getirdi:
* İsdemir'i yaşatmak ve geleceğini sağlamak için aklımızı ve yüreğimizi koyduk. Ülke gerçekleri, işyeri gerçekleri ve çalışanların gerçeklerini gözardı etmeden, fantazilere, sloganlara teslim olmadan net bir duruş sergiledik. Ve projemiz hayat buldu. Çünkü akla ve mantığa uygundu.
* Şimdi sıra İSDEMİR'in demirçelik sektöründe, yörede, ülkede ve ekonomik alanda hak ettiği yeri almasına geldi.
* Kurtarılması gereken diğer denizyıldızları da var; Kardemir, Ekinciler Demirçelik Fabrikaları da yardım bekliyor. Kurtarılmayı bekliyor.
İnsan ve çalışan ön planda tutuldu
İSDEMİR Genel Müdürü Necip Ebegil ise işletme açısından soğuk ve sıkıntılı günlerin devirle geride kaldığını vurguladı. Ebegil, törenden önceki gün yaptığı açıklamada, başka ülkelerde sadece ekonomik kriterlerle bakılarak acımasızca özelleştirmeler yapılabildiğini hatırlatarak şunu söylemişti:
* İSDEMİR özelleştirmesi ise insan ve çalışan ön planda tutularak yapıldı.
* Bir kabuk değişimi gerekiyordu. 1970'li yılların teknolojisi ile gittikçe daralan pazarda ayakta kalmaya çalışıyorduk ve tek destekçimiz de devletti. Ama kaynakların sürekli olarak buraya pompalanması ne kadar doğru?
* Şimdi burası devir edildi ama adı yine İSDEMİR. Bölge ekonomisine katkısı
sürüyor ve sürecek. Fabrikayı kimse sırtlayıp da Ereğli"ye götürmeyecek. Bu kabuk değişikliği fabrikaya
yatırım yapılmasını sağlayacak.
* İsdemir'i devreden devletin işçisine son kuruşuna kadar olan borcunu ödedi.
"Bir yılda kârlı hale getireceğiz"
Erdemir Genel Müdürü ve İSDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Şener Macun da işletmeyi bir yılda karlı duruma getireceklerini, global pazarda rekabet gücünü geliştireceklerini, üretimi ve kaliteyi arttırırken maliyeti düşüreceklerini anlattı. Macun, dün düzenlenen törende İSDEMİR'in sembolik anahtarını
Ebegil'in elinden aldı.
Ekinciler'de görüşme
Başbakan Yardımcısı Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra İSDEMİR'de incelemede bulundu. İncelemenin ardından 18 aydır üretim yapmayan Ekinciler Demirçelik Fabrikasına geçen Mesut Yılmaz, burada holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Yönetim Kurulu üyeleri, Ekinciler Demirçelik Genel Müdürü Çetin Kaya ile görüşmeler yaptı. Basına kapalı yapılan görüşmelerde yöredeki sanayicilerde hazır bulunurken, Yılmaz'ın fabrikanın üretime geçmesi konusunda ilgilenme sözü verdiği öğrenildi.
İSDEMİR'de yönetim değişti
Devirle birlikte İSDEMİR'de yönetim de değişti. İşletmenin Genel Müdürlüğü'ne İsmail Akçakmak getirildi. Yönetim Kurulu başkanlığına Şener Macun getirilirken, üyeler de şu isimlerden oluştu: İsmail Akçakmak,Nevzat Saygılıoğlu, Yaşar Turan, Ayhan Sarısu.(AB/NU)