Taşeron yasasına karşı eylem yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, sendika yöneticileri ve Dev Sağlık-İş üyesi işçilerden toplam 18 kişi Meclis kapısının önünde darp edilerek gözaltına alındı.
Avukat Deniz Özbilgin’in bianet’e verdiği bilgiye göre, Kocaeli’nden Ankara’ya giden işçilerden biri hem sıkılan biber gazından hem de polis aracında aldığı darbeler nedeniyle Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Fenalaşan işçiye ilk müdahaleyi Doktor Arzu Çerkezoğlu yaptı.
Suç: Meclis önünde oturmak
Avukat Özbilgin'in aktardığına göre, ifadesi hastanede alınan işçiye sorguda, “Meclis önünde çadır kurarak yerleşkeye çevirmek” başta olmak üzere, “görevli memura mukavemet, dağılmamak, oturma eylemi yapmak” ile suçlandığı söylendi.
Gözaltına alınan diğer 17 kişi de Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verdi. İfadeleri alınan 18 kişi, saat 18:00 sıralarında serbest bırakıldı.
Meclis’in hem içinde hem dışında
DİSK Genel Başkanı Kani Beko olayla ilgili açıklama yaptı:
“6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Yasası’nın taşeron işçilerinin sendika hakkını ortadan kaldırmasına, muvazaa kararlarının, yargı kararlarının uygulanmamasına, 12 bin taşeron sağlık işçisinin sendika üyeliğinin taşeron şirketlerin ayak oyunları ile yok sayılmasına karşı bugün TBMM kapısı önünde çadır açan DİSK/Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi taşeron işçilerine polis şiddetle saldırdı, işçileri ve sendika yöneticilerini gözaltına aldı.”
Beko, “Meclis içinde taşeron şirketler için parmak kaldırılırken, Meclis dışında da haklarını arayan işçilere gaz bombası eşliğinde polis saldırdı” dedi.
Yasada ne var?
Eylem öncesi bir açıklama yayınlayan Dev-Sağlık-İş “taşeron işçilere haklarını verme vaadiyle Meclis’e getirilen torba yasada anlamlı yeni bir hak verilmediğini, taşeron işçinin hakkını almak için örgütlenmesinin de önüne geçildiğini” söyledi.
Taşeronla ilgili yeni yasa taslağı da kamu ve özel tüm iş yerlerinde, asıl işlerde taşeron işçi çalıştırmanın önünü açıyor.
* Taslağın 5. Maddesi 4857 Sayılı İş Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 2. maddesinin 8, 9 ve 10. maddelerinde değişiklik öngörüyor.
* Taşeron çalıştıran işveren, asıl işçinin maaşı kadar ücret ödemesi halinde taşeron çalıştırmaya devam edebilecek.
* Taslak yasalaştığı takdirde, bir tekstil fabrikasında, kadrolu tekstil işçilerinin yanında taşeron tekstil işçileri de çalıştırılabilecek. Bunun tek şartı maaş ve sosyal hakların aynı olması olacak. Yani patron isterse taşeron işçi de çalıştıracak, ya da tüm işin tamamı taşeron firmaya verilebilecek.
* Taslakta, ayrıca, patron ve taşeron firma ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığın kabul ederek işçilerin baştan itibaren patronun işçisi olduğunu yönündeki hüküm de kaldırılıyor. (AS)