Demokratik kitle örgütleri üyeleri, üniversite öğrencileri ve çeşitli işletmelerde sendikalaştıkları için işlerinden çıkarılan emekçiler 7 Aralık'tan beri direnişte olan Yörsan süt ürünleri firması işçilerine destek amacıyla hafta sonu (Cumartesi) Taksim'de bir basın açıklaması yaptı.
"Yörsan Yersen platformu"nun da düzenleyicileri arasında yer aldığı basın açıklamasında yaklaşık 300 kişi tüketicileri Yörsan ürünlerini boykota çağırdı.
Balıkesir, Susurluk’taki Yörsan fabrikasında çalışan 402 işçi Tek Gıda İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılınca direnişe başlamışlardı.
Onlara destek için Taksim'e çıkan Nakliyat İş üyelerinden 200'ü Arçelik’in alt işvereni Yıldıran şirketinde sendikalaştıkları için işten çıkarıldılar. Hastane temizlik işçileri de İstanbul Üniversitesine bağlı Çapa ve Cerrahpaşa Hastanelerinde Belediye İş’e üye oldukları için toplu sözleşme aşamasına gelindiğinde çeşitli gerekçelerle işten çıkarılmışlardı.
Taksim'de 1 Mayıs öncesi gerginliği
Polis, Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Postanesine yürüyüp sendikal güvence istemiyle topladıkları imzaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ulaştırmak isteyen işçileri taşıdıkları “1 Mayıs” pankartı nedeniyle engellemek istedi. Kısa süreli bir tartışmanın ardından yürüyüş devam etti.
"Sendikal hakkımız engellenemez" pankartı ardında devam eden yürüyüşte "Babalar işsiz, çocuklar aç" sloganı atıldı.
Yörsan Yersen Platformu basın açıklamasında işçilerin sendikal haklarının işveren karşısında güvence altında olmamasının haksızlık olduğu üzerinde durdu. Anayasada yer alan hakların uygulamaya geçirilmediğini söyledi. Platform sözcüleri Yörsan işçilerine destekle başlattıkları dayanışmanın genişlemesinin önemine değindi.
Talepler
Platformun Bakanlıktan talepleri şöyle:
- Yörsan, Arçelik ve Tega işçilerinin sendikalaşma hakkının tanınarak işe alınmaları ve tüm mağduriyetlerin geriye dönük olarak karşılanması,
- Sendikalar kanununun 22. maddesinde düzenlenen üyelik için noter tasdiki şartının kaldırılması, 31. maddesindeki sendika hürriyetine aykırı davranışlara karşı yaptırımların arttırılması,
- Toplu iş sözleşme, grev ve lokavt kanununun 13. maddesindeki iş kolu barajının kaldırılması,
- Taşeronluk uygulamasının kaldırılması.
Direnişteki Yörsan işçilerinden Serkan Ocak, direnişin zor geçtiğini ancak kararlı olduklarını söyledi ve ekledi:Bugün Balıkesir'den Taksim'e insanların bizim yaşadığımız sorunlardan dolayı işverene tepki duymalarını umarak geldim. Sorunlarımızı anlatmaya geldim. Buradaki dayanışma çok güzel" dedi. (EÖ/NZ)