Sabancı grubunun Kocaeli'deki Brisa lastik fabrikasında direniş başlatan işçiler geri adım atmayınca işveren sendikayla masaya oturdu.
bianet'in konuştuğu Lastik-İş sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Hasan Hüseyin Çakar "görüşmelerin sürdüğünü, sendikanın ve işçilerin görüşmeden çıkacak sonuca göre hareket edeceğini" söyledi.
İşveren Brisa'da sendikaya haber vermeden ve Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne başvurmadan toplu işten çıkarmalara başladı. Yaklaşık 1, 300 kişinin çalıştığı fabrikada, işçilere işten çıkarıldıkları vardiya girişinde veya telefonla bildirildiği için tam olarak kaç işçinin çıkarıldığı bilinmiyor.
Lastik-İş Kocaeli Şubesi'nden aldığımız bilgiye göre Brisa fabrikasında yaklaşık 1, 200 işçi direniş sürdürüyor. İşten çıkarılan 30 dolayındaki işçinin geri dönmesini isteyen direnişçiler haber yayına hazırlanırken görüşmeden çıkacak sonucu bekliyordu.
Sabancı "Brisa krizden güçlenerek çıkacak" demişti
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, şirketin 20. yıldönümünde yaptığı konuşmada "Bu dönemden rakiplerimize göre daha hızlı ve başarılı bir şekilde çıkacağız" derken Brisa yöneticisi Shoshi Arakava da işçilik maliyetlerinin yüksek olduğunu savunmuştu. Güler Sabancı ağustosta da, işçilik maliyetlerinin yüksek olduğu gerekçesiyle fabrikayı Mısır'a taşımak istediklerini söylemişti.
Unilever ve Yörsan'da direnen işçiler kazandı
Brisa'dan önce Unilever ve Yörsan işçileri de haksız işten çıkarmalara karşı direnmiş ve kazanmışlardı.
Unilever firması ve taşeron firma yetkilileri 7 ay süren direnişin ardından Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası'yla (TÜMTİS) masaya oturdu ve anlaşmaya vardı. Sendika üyesi oldukları için işten atılan işçilerin geri dönecek ve tazminatları ödenecek.
Balıkesir, Susurluk'taki Yörsan süt ürünleri işletmesinde sendikalı oldukları için işten çıkartılan 400 işçinin fabrika dışında sürdürdükleri direniş, mahkemelerin işçilerden yana karar vermesi üzerine işverenin geri adım atmasıyla sonuçlanmıştı. (BÇ/EK)