Borusan Holding'e bağlı Borusan Lojistik'te sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçiler, Taksim'deki Borusan Kültür ve Sanat Evi'ni işgal etti.
Borusan Kültür Evi'ne "Borusan işçi kıyımına son" yazılı pankart asan işçiler, camdan "Davamız, ekmek davasıdır", "Atılan işçiler geri alınsın" sloganları eşliğinde yoldan geçenlere de seslendi.
Üç çevik kuvvet, bir TOMA ve birçok polisin abluka altına aldığı Borusan Kültür Evi'nde sendika yöneticileri ile Borusan yetkilileri arasında görüşmeler bir saat sürdü.
Borusan yetkilileri, işçilerle cuma günü görüşmeyi kabul etti; işgal sona erdi.
Borusan Holding yaptığı açıklamda, anayasanın güvence altına aldığı sendikal hakka saygı duysalar da işgali kınadıklarını belirtti.
Ne olmuştu?
Borusan Lojistik'te çalışan işçiler, ücretlerinin reel olarak düşmesi, performans adı altında 3-5 kişinin yapacağı işi bir kişiye yaptırılmak istenmesine karşı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş'e üye oldu.
İşçilerin sendikaya üye olduğunu öğrenen işveren önce 25 işçiyi "performans düşüklüğü" nedeniyle işten çıkardı. Ardından depolarda çalışan 16 işçiyi başka depolara gitmedikleri gerekçesiyle tazminatsız işten çıkardı.
İşten çıkarıldıkları günden beri işçiler, Rumeli Hisarı'nda yer alan Perili Köşk'teki Borusan Holding Genel Merkezi ve Tuzla Depo önünde işe dönmek için kurdukları çadırda direniyor. Ayrıca işçiler, Borusan Filarmoni Orkestrası'nın Aya İrini Müzesi'nde 40. İstanbul Müzik Festivali nedeni ile verdiği konser alanın da önünde eylem yapmıştı. (NV)