2022, işçiler için mücadeleyle geçti. Ekonomik krizin gölgesinde iş cinayetleri, uzun çalışma saatleri, güvencesiz koşullar, işten atılma ve sürgün gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldı.
Hakları için sık sık greve gitti, iş yavaşlattı, sokağa çıktı, eylem yaptı. İşçiler mücadelelerinde kimi zaman istediklerini alamadı ama ancak çoğunlukla patronlara geri adım attırmayı başardı.
Haberin öncesinde Türkiye'de 15 milyon 987 bin 428 işçiden yalnızca 2 milyon 280 bin 285'inin yani işçilerin yalnızca yüzde 14,26'sının sendikalı olduğunu hatırlatmakta fayda var:
Ocak
Türkiye basınında 13 yıl sonra ilk grev: BBC Türkçe
BBC’nin İstanbul Bürosu çalışanlarının 14 Ocak'ta adil ücret talebiyle grev başlattı. Bu Türkiye basınında 13 yıl sonra yapılan ilk grevdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) örgütlü olduğu BBC’de çalışanlar iki hafta boyunca İstanbul Gümüşsuyu’ndaki ofislerinin önüne direndi.
Grev imzalanan toplu iş sözleşmesiyle biterken BBC emekçileri yüzde 32 zam ve ek haklar kazandı.
Ayrıca aileleri kapsayan özel sağlık sigortası, günlük brüt 60 TL yemek desteği ve brüt 1200 TL gözlük yardımı aldı.
TIKLAYIN - BBC grevi zaferle sonuçlandı, gazeteciler kazandı
Tüm Türkiye’de kuryeler kontak kapattı
2022’ye damgasını vuran direnişlerden bir tanesi esnaf kuryelerin eylemleriydi. Fitili yakan Trendyol emekçileri oldu.
24 Ocak’ta yüzde 11’lik zammı kabul etmeyen Trendyol çalışanları kontak kapattı. Bunu protesto etmek için de şirketin İstanbul Maslak'taki binası önünde toplandı. Çalışanların protestoları aynı gün ülke geneline yayıldı. İstanbul’un ardından Eskişehir, Diyarbakır, İzmir, Mersin gibi şehirlerde de çalışanlar iş durdurdu.
Aylık gelirinin önerilen zamla 10 bin TL’ye çıktığını anlatan çalışanlar, araç yakıtı, sigorta, bakım masrafı ve vergi gibi masraflar çıkarıldığında kendi ellerine 3 bin 500 TL ile 4 bin TL dolaylarında para kaldığını söylediler.
Trendyol ülke geneline yayılan protestolardan sonra yüzde 9’luk zammı yüzde 39’a çıkardı. Böylelikle çalışanların hak edişleri aylık en az 12 bin 500 TL+KDV’ye çıktı. Söz konusu dönemde Trendyol için çalışan yaklaşık 6 bin esnaf kurye vardı.
TIKLAYIN - Trendyol kuryeleri: "Yüzde 600 büyüme açıkladın, işçine yüzde 11 zam nedir?"
TIKLAYIN - Mücadele sonuç verdi: Trendyol kuryelerine yüzde 38,8 zam
Trendyol eylemi Yemeksepeti, HepsiBurada, Scotty ve Yurtiçi Kargo gibi firmalara sıçradı. Çoğu şirkette işçilerin direnişi iyileştirme ve kazanımlarla sonuçlandı.
Divriği'de madenciler kazandı
Sivas Divriği’deki OYAK iştiraki Erdemir’e ait madende üretim yapan Çiftay firması çalışanları ücretlerinin iyileştirilmesini için iş bıraktı.
Firma işçilere yüzde 51 zam önerdi. Ancak işçiler taban ücretleri düşük olduğu için bu oranın üzerine 1000 lira seyyanen zam ve yakacak yardımı talep etti.
Üç günlük eylemin ardından işçiler, yüzde 51 oranında maaş zammına ilaveten, banka maaş promosyonu, gıda ve yemek farkı ücretleri ile yakacak yardımı olarak her ay 750 TL olacak şekilde anlaşmaya vardı.
İşçilerin seyyanen 1000 TL ek ücret talebi ise tam anlamıyla karşılanmasa da 250 TL olarak sözleşmeye girdi. Madendeki en düşük ücret 5 bin 250 TL oldu. Yer altında çalışanların ücreti de 7 bin 300 liraya yükseldi.
Şubat
Migros işçileri zam istedi, işten atıldı, kazandı
Tuncay Özilhan'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Anadolu Grubu’na ait Migros’un Esenyurt’taki deposunda çalışan işçiler 3 Şubat’ta saatlik ücretlerine 4 TL zam yapılması talebiyle eylem başlattı. Eylemin yedinci gününde (9 Şubat) Migros, DGD-Sen üyesi 257 işçinin işine son verdi.
Bir gün öncesinde ise depoda bekleyen işçilere polis müdahale etti ve yaklaşık 150 işçiyi gözaltına aldı.
İşçiler, 18 Şubat'ta da Migros Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'ın evinin önünde açıklama yapmak istedi, polis işçileri yine gözaltına aldı.
Gözaltılardan bir gün sonra 19 Şubat'ta açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin işçilerin şikayetleri ile ilgili soruşturma başlattıklarını söyledi.
Detay vermeyen Bakan Bilgin, hiçbir işçinin, emekçinin mağdur edilmesine göz yummayacaklarını belirtti.
Sonrasında ise işçilerin mücadelesinden kazanım haberi geldi. 17 gündür direnen, polis müdahalesine maruz kalan ve gözaltına alınan işçiler, taleplerini işverene kabul ettirdi. İşten atılan 257 işçi de işe geri alındı.
TIKLAYIN - Direnen Migros işçileri haklarını kazandı
Alpin Çorap ve Öztaş Çorap’ta direniş sonuç getirdi
İstanbul Beylikdüzü’nde Adidas, Decathlon, Carrefour, H&M gibi markalara üretim yapan Alpin Çorap'ta 08.00-16.00 vardiyası çalışmaya devam ederken zam oranları açıklandı.
Beklentinin çok altında kalan ücret zamlarını duyan işçiler, üretimi durdurdu. Eyleme diğer vardiyadaki işçilerin de katıldı.
3 vardiyada yaklaşık 400 civarında işçi en az 2500 lira zammın yanı sıra hiçbir arkadaşlarının işten çıkarılmamasını istedi.
İşveren temsilcisiyle yapılan görüşmeden tüm işçilere 2500 lira zam çıktı. Ayrıca, eyleme katılan işçilerin işten atılmayacaklarına dair garanti de alındı.
TIKLAYIN - İşçi eylemleri: Kazanımlar - devam edenler
Alpin Çorap’taki direnişin ardından 9 Şubat'ta düşük zam dayatmasına karşı Öztaş Çorap işçileri iş bıraktı. Bunun üzerine de işçiler Kod 49’la işten çıkartıldı.
Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası'nda (Deriteks) örgütlü olan işçilerin eylemi üçüncü günün sonunda sonuç verdi.
5 bin 400 TL olan maaşları 6 bin 500 TL'ye çıkartma isteği, işten atılan işçilerin yeniden işbaşı yapması, kayıp günlerde kesintinin olmaması, eyleme katılan işçilerin işten atılmaması şeklindeki talepleri işveren tarafından kabul edildi.
Aliağa gemi söküm işçileri direnerek kazandı
Aliağa gemi söküm tersanesi 22 firmadan yaklaşık 1500 işçinin katıldığı 11 günlük bir direnişe sahne oldu.
Direniş bir firmada işçilerin ücret artışı talebinin önce patron tarafından kabul edilmesi ama daha sonra diğer firma patronlarının baskısıyla zammın geri alınması üzerine, o firmalardaki işçilerin de iş bırakarak ücret artışı talebinde bulunmasıyla başladı.
İşçilerin iş bıraktığı bir firmada öğlen yemeğinin herkesin gözü önünde çöpe dökülmesi bardağı taşıran son damla oldu.
11 Şubat Cuma günü yaşanan bu olay sonrası işçiler sorunun yalnızca ücret artışı değil aynı zamanda bir haysiyet ve onur meselesi olduğunu belirterek şantiyedeki diğer işçilerle birleşti ve birlikte mücadele etmeye başladı.
12 Şubat Cumartesi günü bütün şantiyelerdeki işçiler insanca yaşamaya yeterli ücret ve çalışma koşullarının iyileştirmesini kapsayan bir dizi taleple tersane girişindeki patronların derneğinin (Gemi Sanayicileri Derneği) önünde direnişe başladı. Bu, Aliağa gemi söküm tersanesindeki son kırk yılın en kitlesel eylemiydi. Gemi söküm tersanesi içinde yürüyüşler yapıldı, Aliağa kent merkezinde düzenlenen mitinge işçilerin aileleri ve İzmir’in her köşesinden gelenler katıldı. Aliağa işçilerinin haklı talepleri bütün Türkiye kamuoyuna duyuruldu.
İşçiler, eylemlerinin ikinci haftasında işe dönüş kararı aldı. İşçiler, bir takım kazanımlar elde ettiklerini belirtip eylemlerine 'ara verdiklerini' söyledi ve örgütlenmenin önemine vurgu yaptı.
TIKLAYIN - Aliağa gemi söküm işçileri direnerek kazandı
Mart
Acarsoy Tekstil'de protesto işten atılmak demek
Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Acarsoy Tekstil’de Öz İplik-İş Sendikasına üye olan Selinay Yılmaz performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek 10 Mart’ta işten atıldı.
Öz İplik-İş Sendikası 25 Mart’ta fabrika önünde bir basın yaparak Yılmaz’ın işten çıkartılmasını protesto etti. Açıklamaya destek veren Ümit Dündar, Öznur Mataracı ve Emel Didir de aynı gün işten kovuldu.
Bunun üzerine dört kadın işçi fabrika önünde birlikte direnmeye başladı.
Sendikalaşan Uğur Tekstil işçileri işten atılmaya karşı direndi
Urfa’daki Uğur Tekstil işçileri çalışma koşullarının düzelmesi için DİSK Tekstil İşçileri Sendikası'nda örgütlendi. Sendika 10 Eylül 2021’de yetki aldı. İşveren sendikanın yetkisini tanımadı. Kod-18'le tüm işçileri işten çıkarttı ve fabrikayı kapattı. Fabrika Zara’ya üretim yapıyordu.
Fabrikanın kapanmasının ardından 300 işçi direnişe başladı. İşçilerinin eylemlerinin ardından patron, sendika ile görüşme talebini kabul etti. Yaklaşık bir ay sonra işçilerle işveren arasında anlaşma sağlandı. Fabrika sahipleri fabrika yeniden açılarak tüm işçiler işe aldı ve sendikanın yetkisini kabul etti. 1 Kasım'da işçiler yeniden iş başı yaptı.
Ancak 18 Kasım’da 97 işçi, yeniden işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 10 işçi farklı tarihlerde yeniden işe alındı, 87 kişi ise geri dönemedi.
İşe geri alınmayan işçiler tekrar direnişe başladı. 28 Mart’ta Zara’nın mağazasının olduğu Adana Optimum AVM önünde bir açıklama yapan işçiler patronun taleplerini kabul ettiğini duyurdu.
TIKLAYIN - Uğur Tekstil işçileri kazandı
TIKLAYIN - Uğur Tekstil, işten attığı 300 işçiyi geri alacak
Direnen Pegasus işçileri kazandı
Pegasus, pandemide döneminde uygulanan işten çıkarma yasağının 1 Temmuz 2021’de bitmesinin ardından 57’si Nakliyat-İş Sendikası üyesi 103 çalışanını kovdu.
Bunun üzerine işten çıkartılan Pegasus işçileri hem yargıya gitti hem de Sabiha Gökçen Havalimanı önünde eylem yaptı.
Eyleme 14 yıldır haklarını arayan Uzel Makine direnişçileri ve pandemi gerekçe gösterilerek hiçbir haklarını almadan işten çıkartılan Neo Trend Tekstil işçileri de destek verdi.
İlerleyen günlerde İŞKUR, Nakliyat-İş’in başvurusunda Pegasus’ta işten çıkarmaların sendikal nedenlerden kaynaklandığı tespit etti.
İstanbul Anadolu Adliyesi 3. İş Mahkemesinde açılan dava Nisan’da sonuçlandı. Mahkeme ilk çıkarılan 15 işçinin sendikal nedenlerle işten çıkartıldığına ve işe iade edilmelerine karar verdi.
Mahkeme ayrıca Pegasus ayrıca işvereninin işçiler için 4 ay boşta geçen süre, 4 ay iş başı yaptırmama ve 12 aylık sendikal tazminat ödemeye mahkum etti.
TIKLAYIN - Neo Trend ve Uzel Makine işçileri ‘Pegasus eylemine’ destek verdi
TIKLAYIN - İŞKUR: Pegasus’taki işten çıkarmalar sendikal
Direniş sonuç verdi: Tazminatsız çıkarılan Samur Halı işçileri işe geri döndü
Ankara Akyurt’ta ki Samur Halı’da yetkili sendika TEKSİF, o dönemki yıllık resmi enflasyon yüzde 61 olmasına rağmen yüzde 12 zam içeren üç yıllık toplu sözleşmeye imza attı.
Sendikalarının kendi haklarını savunmamasına tepki gösteren işçiler, parça parça Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası‘na (BİRTEK-SEN) geçmeye başladı.
Sonrasında işveren, BİRTEK-SEN’e geçişte öncü rol oynayan beş işçiyi “İş barışını bozmak ve patronun iyi niyetini suistimal etmek” suçlamasıyla tazminatsız olarak işten çıkardı. Beş işçinin dışında 26 işçinin daha işine çeşitli gerekçelerle son verildi.
Tazminatsız şekilde işten atılan beş işçi fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler, işlerine geri dönmeyi ve BİRTEK-SEN üyelerine yönelik baskıların sonlandırılmasını talep etti.
Direnişin ilk günü dolmadan işveren, işçilerin taleplerini kabul ederek işe geri aldı.
Mayıs
Mücadele sonuç verdi: YemekSepeti işçileri bu kez mahkemede kazandı
YemekSepeti’nin Manisa deposunda Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’nda (TÜMTİS) örgütlenen işçilerden bazıları çoğunluk tespitinin ardından işten atıldı.
İstanbul 35. İş Mahkemesi, YemekSepeti işçilerinin işten çıkarılmasının ‘sendikal sebeple’ yapıldığına karar verdi ve işe iade ile birlikte sendikal tazminata hükmetti.
TIKLAYIN - Mücadele sonuç verdi: YemekSepeti işçileri kazandı
Abalıoğlu Lezita direnişi: Patron jandarmayı çağırdı, kapıları kilitledi
İzmir Kemalpaşa’da faaliyet yürüten Abalıoğlu Lezita’da Ağustos 2021’de işçiler Öz Gıda İş Sendikası’da örgütlendi. Bunun üzerine fabrikada işten çıkarmalar yaşandı. İşten çıkarmalar aralıklarla devam etti.
Son olarak Mayıs 2022’de kuralsız fazla mesai uygulamasına tepki gösteren işçilerden ikisi mesai bitiminin ardından telefonla aranarak işten çıkartıldı.
Bunun üzerine diğer işçiler duruma tepki göstererek iş bıraktı ve fabrika önünde eylem yaptı. İşçilerin iş bırakması üzerine patron fabrikaya jandarma çağırdı ve fabrikanın kapısını kilitledi.
Eylemin ardından fabrika sahibi 16 işçiyi daha işten çıkarıldı. Ağustos 2021’den bu yana fabrikada toplam 40'a yakın işçi çıkarılmış oldu.
İşten çıkartılan işçilerin mücadelesi 50 günden fazla sürdü.
TIKLAYIN - Lezita işçileri McDonald's önünde basın açıklaması yaptı
Haziran
Smart Solar işçisi işgal, grev, direnişle kazandı
Kocaeli Gebze’de, güneş enerjisi panelleri üreten Smart Solar fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası’nda Birleşik Metal İş toplu iş sözleşmesi yetkisi kazandı. Ancak fabrikanın yöneticileri sendikanın yetkisine itiraz etti.
Bu süre zarfında da sözleşmesi biten 15 işçinin sözleşmesini yenilemedi. Son olarak da sendikal örgütlenmeye öncülük eden bir temsilciyi işten çıkardı. Bunun üzerine işçiler gece vardiyasında kendilerini fabrikaya kilitleyerek eylem yaptı.
Eylem yapan işçilere sabah vardiyasına gelenler de destek verdi. 23 Haziran gecesi başlayan eylem işten atılan işçinin geri alınmasıyla ve fabrika sahiplerinin Birleşik Metal-İş ile fiili görüşme yapmayı kabul etmesiyle son buldu.
Temmuz
TPI Composite işten çıkardığı 200 işçiyi geri aldı
İzmir Menemen ve Çiğli’de rüzgâr gülü kanadı üretimi yapan Amerikalı şirket TPI Composite fabrikasında çalışan 3500 işçi yüzde 5’lik zamma karşı iş bıraktı. Fabrika, eyleme destek veren yaklaşık 200 işçiyi kod 29’la işten çıkardı.
18 günlük direnişin adından kazanım geldi. İşçiler fabrika sahiplerine işten atılan 200 işçinin geri alınmasını ve yüzde 15’lik zammı kabul ettirerek işe geri döndü.
Koç Üniversitesi işçileri tüm yasal haklarını aldı
Koç Üniversitesi’nde taşeron şirket Eurest Service firmasına bağlı çalışan 6 temizlik işçisinin çalışma yerleri, bayram ikramiyesi, gıda desteği ve sosyal haklar talebiyle topladıkları imzadan sonra değiştirildi.
Sürgüne gönderilen işçiler çalışma yerlerine geri dönmek için 18 Temmuz’da Koç Üniversitesi’nin ana kampüsü önünde eyleme başladı.
Direnişlerinin 9. gününde Koç Holding ve Eurest Service firması avukatları ile işçi temsilcileri bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası kazanım elde ettiklerini duyuran işçiler tüm yasal haklarını ve tazminatlarını aldı.
Ağustos
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron evde bakım işçileri kazandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Evde Sağlık ve Bakım biriminde taşeron firma Ozan Grup’a bağlı çalışan 31 işçi ihale değişim sürecinde işe devam edecekleri söylenmesine rağmen “çürük elmalar” denilerek bir WhatsApp mesajı ile işten atıldı.
Bunun üzerine işçiler direnişe başladı. Direniş 24 gün sürdü. İşçiler Tunç Soyer ile yapılan görüşmenin ardından eylemlerini sonlandı. Soyer, 31 işçinin iadesini kabul etti ve verilen sözlerin takipçisi olacağını söyledi.
Ancak Aralık ayında işçiler, belediye yönetiminin kendilerine verdiği sözü tutmadığını belirterek bir eylem daha yaptılar.
Standard Profil işçilerinin hakları için iş bıraktı
Önce Düzce’de kurulu yaklaşık 1000 işçinin çalıştığı Standard Profil’de ve sonra Manisa’da kurulu Standard Profil’de işçiler asgari ücret zammı sonrası ücretlerinin düşük kalması nedeniyle iş bıraktı ve ek zam istedi.
Fabrikaya kapanan işçilerin direnişi 5 gün sürdü. Sendika temsilcileri ve fabrika yönetimi arasında yapılan görüşmeler sonucu işçilerin talepleri kabul edildi. Patron, işçilere yüzde 28 zam yaparken 1500 liralık alışveriş çeki verdi.
Bayrampaşa Hali'nde 35 yıl sonra ilk eylem
İstanbul Bayrampaşa’da yaklaşık 6 bin hal işçisi sigorta primlerinin yatırılması, parça başı hammaliye ücretinin 1.5 liradan 2.5 liraya yükseltilmesi, halin giriş çıkış saatlerinin düzenlenmesi taleplerine hal yönetiminin hiçbir dönüş yapmaması üzerine işi durdurdu.
Yönetimin kendilerini muhatap almasını isteyen işçiler altı kişi işçi heyeti, hal müdürü ve HALDER Başkanın da bulunduğu on kişilik bir yönetimle masaya oturdu.
İşçiler masadan uzlaşıyla kalktı. 2.5 liralık taleplerine karşılık 2 lirada anlaşma sağladı. Yılbaşından sonra da 2.5 liranın sözünü aldı.
Sigorta primlerinin yatırılması için hal müdürü de işverenlerle görüşme sağlayacağını ifade etti. Halin açılış kapanış saati konusunda işçilerin 00.00-10.00 talebi de 1 Ekim itibariyle gerçekleştirileceği sözünü aldı.
Söz konusu eylem Bayrampaşa Hali’nde 35 yıl sonra yapılan ilk başkaldırı.
TIKLAYIN - Bayrampaşa hal işçileri ayağa kalktı ve kazandı
Soma'da özelleştirmeye direnen maden işçileri kazandı
Manisa Soma’da Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesindeki Eynez açık ocağının bir bölümünün ihale yapılmaksızın Yeni Anadolu şirketine devrine karşı işçiler eylem başlattı.
Ankara’ya yürüyüş kararı alan işçiler, Kırkağaç mevkiinde jandarma tarafından engellendi. Emekçilerin 42 gün süren mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Soma’ya gelerek devrin iptal edildiği müjdesini işçilere duyurdu.
Eylül
Kayı İnşaat'ta işçilerin 20 aylık direnişinin sonuç verdi
Kayı İnşaat, Türkiye'den Cezayir'e götürerek Sahra Çölünde askeri hastane şantiyesinde çalıştırdığı yaklaşık 500 işçinin hakedişlerini Aralık 2018'den itibaren ödememeye başladı.
Bir yıllık maaşlarının ödenmemesi üzerine işçiler, haklarını almak için çeşitli eylemlere başladı. İlk olarak Kasım 2019'da bulundukları şantiyede greve çıkan işçiler, daha sonra İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen) öncülüğünde Ankara ve İstanbul'da birçok eylem yaptı.
Hakedişlerin Şubat 2020'de ödeneceği taahhüt edilse de Kayı İnşaat ödeme yapmayıp konkordato ilan ett.
Konkordato ilen eden firmaya açılan davaya işçiler de müdahil oldu. Sağlık Bakanlığı ile alıcı firma Rönesans Holding arasında Gaziantep Şehir Hastanesi hisselerinin satılmasına ilişkin anlaşma sağlanması üzerine işçilerin yaklaşık 6.5 milyon dolar olan alacağının tümü ödendi.
TIKLAYIN - Kayı İnşaat işçileri iki yıldır ödenmeyen maaşlar için eylemde
Ekim
İzmir'de şehir hastanesi işçileri kazandı
İzmir'de yapımı süren ve açılışı ertelenen Bayraklı Şehir Hastanesi’nde çalışan 200 işçiler zorunlu mesai uygulaması ve ödenmeyen mesai ücretlerine karşı iş bıraktı.
İki gün boyunca şantiye önünde oturma eylemi yapan işçilerin mücadelesi taşeron şirket yönetimi ile sendika temsilcileri arasında başlayan görüşmelerin uzlaşmayla sonuçlanmasının ardından bitti.
İşçiler iki gün sürdürdükleri direnişten zaferle ayrıldı.
Avcılar Belediyesi grevi
Avcılar Belediyesi işçilerinin enflasyon oranında zam talebiyle çıktıkları grev, ikinci gününde imzalanan 3 yıllık sözleşmeyle sona erdi.
İşçilerin üyesi olduğu Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube ile belediye yönetimi ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında yapılan görüşmelerde grevin ikinci günü anlaşma sağlandı.
Haziran 2025’e kadar sürecek olan sözleşmeye göre işçilerin haftalık çalışma saati 40’tan 45’e çıkarıldı. Taban ücretleri de arttırıldı. Ocak ayından itibaren işçilere 6’şar aylık dilimler halinde zam yapılacak. Ocak 2023’te başlayacak ikinci 6 ayda yevmiyeler yüzde 5,3’lük zamla brüt 395 lira olacak. Sonraki 6 aylarda ise ücretlere resmi enflasyon oranı yansıtılacak.
Uzel Makina işçileri kazandı
Uzel Makina işçileri, ekonomik kriz ve aile içi anlaşmazlık nedeniyle 2008’de üretimini durduran, 2012 sonunda ise iflası verilen şirketin fabrikası önünde 773 gündür tuttukları çadır nöbetini başarıyla sonuçlandırdı.
Nakliyat-İş Sendikası öncülüğünde İstanbul Rami’deki Uzel Makina Fabrikası önünde direnen işçilere haberi Sendika Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu verdi.
Küçükosmanoğlu, Uzel Makina’nın bulunduğu arsanın 2019’da Vera Varlık tarafından alındığını, Vera Varlık ve Rams-city ile yapılan görüşmelerde sonucunda Uzel Makina işçilerinin taleplerinin kabul edildiğini bildirdi.
Kasım
Lila kağıt
Tekirdağ’da tuvalet kağıdı ve peçete üretimi yapan Lila Kağıt fabrikasında işçiler kötü çalışma koşullarını düzeltmek, düşük ücretlerini daha yaşanabilir düzeye yükseltmek için Selülöz-İş sendikasında örgütlenme sürecine girdi.
Türk-İş bağlı Türkiye Selüloz Kağıt, Ağaç ve Mamulleri İşçileri Sendikasında (Selüloz-İş) örgütlenmeye başlayan işçilere karşı patron işten çıkarmaya gitti ve fabrika içerisinde işçilere yönelik baskıları arttırdı.
Sendikal örgütlenmeyi kırmaya çalışan patrona karşı işçiler direniş yolunu seçti. İşçilerin sendika hakları için başlattıkları direniş 300’üncü gününde zaferle sonuçlandı.
Direnişin 300. gününde Selüloz-İş çoğunluğu sağlayıp bakanlığa yetki başvurusu yaptı.
PTT-Sen yargı mücadelesini kazandı ama...
Posta ve Telgraf Teşkilatı’nda (PTT) çalışan taşeron işçilerin örgütlendiği PTT-Sen iki yıllık hukuk mücadelesini kazandı.
PTT’nin ihale verdiği taşeron şirketlerden Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı, itiraz ettiği yetki davasını kaybetti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından PTT-Sen’in yetkili sendika olduğuna hükmetti.
Ancak karar geç geldi. İhale süresi dolan şirket ortaklığı dağıttı, PTT’den çıktı. PTT Marmara ve İstanbul'u bölgelere böldü. Eski ortaklıktaki şirketler ayrı ayrı yapılan ihaleleri kazandı. Üstelik bir tanesi işkolunu dahi değiştirdi. Şimdi süreç sil baştan.
TIKLAYIN - PTT'deki taşeron işçi sayısı 17 bin 133
TIKLAYIN - PTT-Sen yargı mücadelesini kazandı ama...
Aralık
Eczacıbaşı Esan Madencilik’te işçiler kazandı
Balıkesir Balya’da Eczacıbaşı Esan Madencilik'te 243 işçi, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde Kod 46’yla kıdem ve ihbar tazminatlarını alamayacakları ve işsizlik maaşından yararlanamayacakları şekilde işten çıkartıldı.
Bunun üzerine Bağımsız Maden İş Sendikası işçilerle birlikte direniş başlattı. Direnişe sanatçılar ve ünlüler de destek verdi. Direniş sosyal medyada en çok konuşulanlar arasında girdi ve 10 günün sonunda başarıyla sonuçlandı.
Bağımsız Maden İş Sendikası, direniş sonucunda anlaşma sağlandığını ve işten çıkarılan madencilerin işlerine geri döneceğini duyurdu.
Sendikası “Aldığımız yazılı taahhüt üzerine, işten çıkarılan madenciler 3 aylık bir zaman diliminde aralıklı şekilde Esan ve bağlı şirketlerde (Karmak, Aselmak ) işlerine geri alınacaklardır” açıklaması yaptı.
İşten çıkarılan 48 madenci işe geri alınmış, işten çıkarılan madenci sayısı böylece 195'e çekildi. ve işten çıkarılanlar için çıkış kodu Kod 18'e çevrildi. Madencilere kıdem ve ihbar tazminatlarının Ocak ayı sonunda ödeneceği bildirildi.
TIKLAYIN – Eczacıbaşı 243 işçiyi işten çıkardı
TIKLAYIN - Eczacıbaşı Esan Madencilik’te direnen işçiler kazandı
TGS kazandı, Hürriyet'te yetki gaspına mahkeme 'dur' dedi
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Hürriyet'te çoğunluğu mahkeme kararıyla aldı.
TGS, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki verilmemesi üzerine açtığı davayı İstanbul 24. İş Mahkemesi nezdinde kazandı.
Karar için "Gazeteciler sendikayla güçlü" diyen TGS 2019'da Hürriyet'te 45 kişinin işten çıkarıldığını hatırlatarak "Mahkeme sendikamızın haklılığı ortaya koydu" dedi.
TIKLAYIN - TGS kazandı, Hürriyet'te yetki gaspına mahkeme 'dur' dedi
(HA)