"Yeni bir '68 kokusu. Öğrenci gençliğin işçi sınıfı ile ilişkilenmesi hem işçi hareketini hem de gençlik hareketini ileri itecektir."
Yürüyüşü bianet için değerlendiren LİMTER-İŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karaoğlan gibi Genel Başkanvekili Hakkı Demiral de "Gençlikle ilişkilerimiz bundan sonra da devam edecek" diye konuştu.
Tersanelerde yaşanan iş cinayetleri ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası'na karşı önceki gün (19 Nisan) Tuzla'ya yürüyen öğrencilerse şöyle diyordu:
"Utanıyoruz! Tuzla'da onlarca işçi ölene kadar hiçbir şey yapmadığımız için! Kendi hayatlarımıza ve haklarımıza da sahip çıkmanın ne denli önemli olduğunu ancak Tuzla tersanelerinde onlarca işçinin ölümünün ardından fark edebildiğimiz için utanıyoruz!"
Boğaziçi, ODTÜ, Sabancı, Koç, Hacettepe, Yıldız Teknik ve İstanbul Üniversitesi gibi üniversitelerle Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden gelen 150 kadar öğrenciydiler.
Saat 10:00'da Kadıköy'de toplanıp basın açıklaması yaptılar. Ardından Haydarpaşa'dan trenle Kartal'a geçtiler.
11:30 gibi buradan yürüyüşe başladılar.
Öğrenciler: Bu başlangıç
Mikrofonu onlara uzattık:
Boğaziçi'nden Delal: Tuzla, kapitalizmin neo-liberal aşamasının en çirkin örneği, her türlü rezilliğinin birleştiği bir yer, bir laboratuar. Buna karşı olmak hepimizin geleceğiyle ilgili.
Hacettepe'den İlhan: İşçi ölümlerinin önüne geçmek, güvenceli bir şekilde çalışmalarını sağlamak, bizden sonrakilere daha iyi bir gelecek aktarabilmek için yürüyoruz.
ODTÜ'den Eylem, İrem ve Dara: İlk yürüyüşümüz. Bunu başlangıç olarak görüyoruz.
Vatandaş: Öğrenciler haklı
Sokaktaki vatandaşın yürüyüşçülere yaklaşımı genelde olumluydu:
Cemal Tozlu, inşaatçı, 47: Destekliyorum. Benim de çocuğum öğrenci, lisede okuyor. İlerde onun da katılmasını isterim. Ben bile katılmak isterim
Nuri, emekli denizci, 50'lerinde: Öğrenciler haklı tabi. Sabahları İçmeler'in meydanına git. Orada yüzlerce işçi olur. Adam diyor ki "30 milyon yevmiye, gelen var mı?" 30-40 kişi gidiyor ama ayağında ayakkabı, sırtında tulum, başında baret yok.
Ufuk Akdeniz, harita mühendisi, 30'larında: Kardeşim öğrencilerin babaları ölmüyor mu orda, ölenlerin çocukları yok mu, yazık değil mi bu insanlara? (Bir taksicinin "Öğrenciler neden işlerine bakmıyorlar? Ders çalışsınlar" lafı üzerine söylüyor).
İşçilerle buluşma
16:00'a doğru tersanelere ulaşan öğrenciler, yarım saatlik bir bekleyişin ardından işçilerin çıkış saatiyle birlikte tersaneler boyunca yeniden yürüyüşe geçti.
17:00'da Liman, Tersane, Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası'na (LİMTER-İŞ) üye yaklaşık 50 işçi öğrencileri karşıladı. Sloganlarla İçmeler Tren İstasyonu'na yürüyen grup burada bir basın açıklaması yaptı.
Yürüyüşçüler basın açıklamasının ardından "Tersane İşçileri ve Aileleriyle Dayanışma Gecesi"ne katıldı.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Akın Birdal ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Çetin Soysal'ın da katıldığı gecede Tuzla'daki işçi ölümleri ve SSGSS kınandı, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama kararlılığı vurgulandı. (KM/GG)