1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da, 5-7 Mayıs'ta da Ankara'da yapılacak olan festival, İstanbul'da, 1 Mayıs 1977 mitinginde, ölenlerin anısına Kazancı Yokuşu'na kırmızı karanfillerin bırakılmasıyla başlayacak.
Aynı gün, Güney Kore, Güney Afrika,İsrail-Filistin, ABD, Avusturya, İngiltere'den gelen 20 kadar konuk, festival pankartıyla İstanbul'da sendikaların organize ettiği 1 mayıs mitingine katılacak.
Açılış filmi: Kan Kaybı
Festivalin "açılış gecesi" 2 Mayıs akşamı Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde yapılacak. Açılış, Amerikalı Yönetmen Lorna Green'in Amerika ve Küba sağlık sistemlerinin karşılaştırmalı olarak ele aldığı "Bloodletting-Kan Kaybı" belgeseli ile yapılacak. Yönetmen Lorna Green'in de açılışa katılacağı belirtiliyor.
Türkiye'de çekilmiş ender işçi filmlerinden birisi olan "Güneşli Bataklık"ın 3 Mayıs akşamı "Kamera arkası" gösterilecek. Geceye filmin oyuncuları, yönetmeni ve senaristi ve set işçileri katılacak ve o gece ilk kez bir set işçisine ödül verilecek.
40 belgesel ve uzun metrajlı işçi filmi
Festival kapsamında İran, Çin, Güney Kore, ABD-İsrail, Küba/ABD, Bolivya, İspanya, Fransa, İtalya, Arjantin, Venezüella, Meksika, Güney Afrika, Kolombiya, Kanada/Arjantin, Uruguay, Brezilya, Tayland ve Türkiye'den 40 belgesel ve uzun metrajlı film izleyiciyle buluşacak.
Festivalde işçi ve işçi sorunlarına değinen Türk ve Dünyşa sinemasının örnekleri yer alıyor. Bunlar arasında, "ilk işçi ve grev" filmi olarak sinema tarihine giren, Vedat Türkali'nin senaryosunu yazdığı; Ertem Göreç'in "Karanlıkta Uyananlar", Muzaffer Hiçdurmaz'ın "Çark", Süreyya Duru'nun "Güneşli Bataklık", Laurent Cantet'in "Human Resources / İnsan Kaynakları", Ken Loach'un "Bread and Roses/Ekmek ve Güller", Macid Macidi'nin "Baran", Ermanno Olmi'nin "İl Posto/İş"' ve Stephen Frears'ın "Liam" var.
Yarışma Olmayacak
Güney Kore Labor News Production işçi film grubu şef yapımcı yönetmeni ve Güney Kore İşçi Filmleri festivali organizasyon Komitesi üyesi Myoung Joon Kim; İsrail'deki Filistinli işçilerin mücadelesini gösteren Video48 grubu üyesi ve "Duvarları Yıkmak" filmin yapımcısı Nir Nader; 2006 yapımı ve ilk defa Dünya Sosyal Forumunun Caracas toplantısında gösterilen "Venezuela Rising" Filminin Yönetmeni Jeniffer Wage; "Küba-Amerikan Sağlık Sistemi karşılaştırması" üzerine belgeseli yapan Lorna Green; Labor Video Project yapımcı ve yönetmenlerinden ve "Walt Martlaşmaya karşı savaşmak" filminin yönetmeni Steve Zeltzer festivalin konukları arasında.
Gösterimler ücretsiz yapılacak
Değişik ülkelerden 20'ye yakın konuğun ağırlanacağı ve panel, çalışma atölyeleri, tartışmalar ile sergilerin de düzenleneceği festivalde yarışma olmayacak. Festival boyunca tüm filmlerin gösterimleri ücretsiz yapılacak.
Üç gün sürecek olan festivalin film gösterimleri, Fransız Kültür Merkezi,Yeşilcam Sineması ve Halkevi Gösteri Salonları'nda yapılacak. 6 Mayıs Cumartesi günü saat 14:00'de, yönetmen ve oyuncuların da katılacağı "Türkiye'de neden işçi filmi yapılmıyor?" paneli de festivalin diğer bir etkinliği olacak.
Festivalde, 18 değişik ülkeden 23 Uluslararası Belgesel yer alırken; Türkiye'den de dokuz belgeselin programda olduğu açıklandı. Beş farklı ülkeden beş uluslararası uzun metrajlı işçi filminin yer aldığı festivalde Türkiye'den de üç işçi filmi gösterilecek.
İlk İşçi Filmleri Festivali ABD'de Düzenlendi
İşçi filmleri festivali, ilk olarak 1994 yılında ABD'nin San Francisco şehrinde düzenlendi.
Festival tarihi için ABD'nin San Francisco kentinde, 5 Temmuz 1934'te "Kanlı Perşembe" olarak anılan ve liman işçilerinin grevini destekleyen 2 işçinin öldürüldüğü günün yıldönümü seçildi.
"LABORFEST" olarak adlandırılan festival, 1994'ten bu yana her yıl 5 Temmuz'da başlayan ve 1 ay süren bir işçi kültür ve film festivali niteliğini taşıyor. İşçi filmleri festivali, bu tarihte Japonya'dan Arjantin'e kadar birçok ülkede düzenleniyor. (AD)