Denizli Modeli'nin amacı
Denizli Sanayi Odası'nın (DSO) öncülüğünü yaptığı ve tüm Denizlili sanayiciler tarafından benimsenen krize karşı dayanışma kararı, son zamanlarda furya haline gelen işçi çıkarmalarını ve firma iflaslarını en aza indirmeyi amaçlıyor.
DSO Meclis Başkanı Süleyman İlgeri , aldıkları bu karar ile hükümete reel sektörün ne kadar fedakar ve özverili olduğunu en açık şekilde gösterdiklerini belirterek, her türlü sıkıntıya rağmen kararı uygulamaya devam edeceklerini söyledi.
Yüreğimize taş basacağız, dedik
İlgeri, "Hükümete 'SSK primleri, faiz indirimi, vergi muafiyeti gibi isteklerimizi yerine getirmezseniz biz de yüreğimize taş basacağız, 3 ay süreyle işçi çıkarmayacağız' dedik. Şu ana kadar hükümet isteklerimizin bazılarını yerine getirmedi. Tek taraflı olarak kararımızı sürdürüyoruz" dedi.
Bankaya gitme! Dayanışma, sabit kur ve fonlamaya gel
Bankalardan yeni kredi almayacaklarını da açıklayan İlgeri, "Kendi aramızda dayanışma sağlayarak bu krizi atlatmayı hedefliyoruz. Birlikte dolar ve mark kuru belirleyerek, dövizi dondurduk. Kaynak ihtiyacı olanı kendi aramızda fonluyoruz. Bütün bunları ülkemizin ihracatını artırmak, ayakta kalabilmek için yapıyoruz. Bütün sıkıntılara rağmen bu kararları alarak fedakarlığa girebileceğimizi gösterdik. Hükümetin de bizi örnek almasını ve fedakarlık göstermesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
İşçi çıkarılmayacak
Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Zeybekci ise, Anadolu'da son aylarda yapılan işçi çıkarmaların 40-50 binleri bulduğuna dikkat çekerek, "Denizli ili aldığı kararlar ile işçi çıkarmayarak , bir kriz ortamında en iyi nasıl davranılır bunu herkese gösterdi. Krizi işçimizle paylaşıyoruz. Denizli'deki tekstil sektöründe mevsimlik işçi çıkarmanın dışında büyük çaplı çıkarım yapılmadı, yapılmayacak da. Acil heyet oluşturuyoruz. İçimizden biri zor durumda kalırsa ne yapabiliriz diye oturup düşüneceğiz. Böyle bir dayanışmanın tüm Türkiye'ye örnek olacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.(ES/YÖ)