*Fotoğraflar: İHD Diyarbakır Şubesi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, faili meçhul cinayetlerle katledilen ve gözaltında kaybedilen yakınları için 674'üncü kez Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi.
Bu haftaki eylemde, 1 Ocak 1988'de Şırnak'ın Silopi ilçesinin Bozalan köyüne bağlı Karuğ mezrasında kaybedilen İsa Soysal için adalet talep edildi.
Haftanın açıklamasını İHD Şube Sekreteri Ferhat Berkpınar yaptı. Soysal'ın kaybediliş hikayesini anlatan Berkpınar, şunları söyledi:
"İsa Soysal evli ve üç çocuk babasıydı. 1988 sonbaharında Silopi'ye bağlı Bozalan köyünün Karox (Karuğ) mezrasındaki evine gelen sivil giyimli kişiler tarafından zorla götürülür ve o tarihten bu yana bir daha kendisinden haber alınamaz. İsa Soysal, tarım ve hayvancılıkla uğraşıyordu. Daha önce hiç gözaltına alınmamıştı.
"İşimiz var diyerek götürdüler"
"Eve gelen kimliği bilinmeyen sivil iki kişi, 'Seninle işimiz var, Diyarbakır'a gideceğiz' diyerek İsa Soysal'ı köyden götürürler. O günden itibaren İsa Soysal'dan bir daha haber alamayan ailesi, 10 gün kadar bekledikten sonra, Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı'na giderek 'İsa'nın kayıp olduğunu, orada olup olmadığını' sorar.
"Ancak olumsuz cevap alır. Ailesi ve yakınları, polis, hastane, hapishanelerden İsa Soysal'ı sorarlar. Gelen ihbarlar üzerine Soysal ailesi, Irak'taki hastane ve hapishanelerde de İsa'yı arar ancak bir sonuç elde edemezler.
JİTEM'in katliamları
"Aile ve diğer bütün köy halkının üzerindeki baskı takip eden yıllarda da devam eder. 1994 yılının başında ise Karox (Karuğ) köyü askerler tarafından boşaltılır. İsa Soysal'ın yakınları döneme hâkim olan korku atmosferi nedeniyle 2009 yılına kadar resmi bir şikâyette bulunamazlar.
"2008 yılında gazeteci Faruk Arslan'ın kaleme aldığı 'Karakutu: Ergenekon'un Karanlık İsmi Tuncay Güney' isimli bir kitap yayımlanır. Kitapta, Tuncay Güney'in, 1990'lı yıllarda JİTEM tarafından öldürülen birçok kişinin Silopi Botaş Askeri Tesislerine gömülmüş olduğu beyanı yer alıyordu.
"Kazıl yapılması istendi"
"Bunun üzerine dönemin Şırnak Baro Başkanı Av. Nuşirevan Elçi, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunarak bahsi geçen yerlerde kazı yapılmasını talep eder.
Kazıların yapılacağı yönünde çıkan haberlerde 54 kişinin öldürüldüğü ya da zorla kaybedildiği iddiası üzerine 57 kişi tarafından soruşturmaya dahil olma talebiyle başvuru yapılır.
"Kemik ve giysilere ulaşıldı"
İsa Soysal'ın kardeşi Musa Soysal da başvurucular arasında yer alanlardan biriydi. 2009 yılının Mart ayında Botaş Askeri Tesislerinde (eski adıyla Sinan Lokantasında) yapılan kazılarda kemik ve giysi parçalarına ulaşıldı. Adli Tıp Kurumu tarafından düzenlenen raporda kemik ve kumaş parçalarının DNA incelemesine cevap vermediği belirtilir."
Açıklamanın ardından İsa Soysal ve diğer tüm kayıp ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenler için bir dakikalık oturma eylemi yapıldı.