Kendi işini yapan kadınlara kredi
KEDV, 2002 yılının başında, Kocaeli'de yaptığı bir pazar araştırmasında, kendi işini yapan kadınların işlerini geliştirmek için nakit paraya ihtiyaç duyduğunu tespit etti. Bu nedenle, MAYA Projesi'nin ilk olarak Kocaeli'de uygulanmasına karar verildi.
Kökeni 1970'li yıllarda Bolivya ve Bangladeş'de uygulanan bir makro-finans sistemine dayanan MAYA Projesi, evinde, tezgahta ya da dükkanda kendi işini yapan kadınlara "borç" verilmesine dayanıyor.
Vakfın hedef kitlesi evinde süs eşyası, mantı, poğaça yapıp satan, kuaförlük, terzilik gibi işler yapan kadınlar. Projeden yararlanan kadınların aldıkları parayı işlerini geliştirmek, malzeme, mal ya da küçük çaplı makine satın almak veya tezgah kiralamak için kullanması bekleniyor.
Kefil, ipotek yok
KEDV, projenin tek seferlik değil sürekli bir uygulama olmasını hedefliyor. Projenin esasları şöyle:
* Evinde ya da küçük dükkanlarda çalışan, bu nedenle "işletme" belgelerine sahip olmayan kadınlar ya da küçük işletme sahipleri kefil, ipotek ya da gelir belgesi gibi belgelere ihtiyaç duymadan MAYA Projesi'ne başvurabiliyor.
* Proje, bunun yerine altın günlerindeki uygulamaya benzer olarak birbirini tanıyan ve güvenen en az beş kadından oluşan dayanışma gruplarına borç veriyor.
* Grubun üyeleri, borçlarını istedikleri miktarlarda ve ayrı ayrı alıyorlar. Ancak, geri ödemelerini grup olarak yapıp, bu ödemelerin tam olarak yapılmasından grup olarak sorumlu oluyorlar.
* Grupların ayrıca bankaya, grup adına açılacak ortak bir hesaba, talep ettikleri borç miktarının yüzde 10'luk bir kısmını yatırmaları gerekiyor. Böylece MAYA, kadınları hem tasarruf yapmaya teşvik ediyor hem de geri ödemelerinde acil bir durum sebebiyle aksama yaşanması ihtimaline karşı önlem almalarını sağlıyor.
Bir seferlik değil, süreklilik
* Projeden bir kez borç alan ve ödemelerini düzenli yapan kadınlar, işleri için her nakit ihtiyacında MAYA'ya başvurabiliyor.
* Kadınlar, ilk başvurularında 500 milyon liraya kadar boraç alabiliyorlar. Ödemelerini düzenli yapan kadınlar için, sonraki başvurularında bu miktar her seferinde ortalama yüzde 25 artabiliyor.
* Borç miktarları, kadınların aylık ödeme kapasitesine göre MAYA'nın müşteri temsilcisiyle birlikte belirleniyor.
* Kadınlar borçlarını dört ayda, aylık taksitlerle ödüyorlar. İkinci ve sonraki başvurularda, düzenli geri ödeme yapan kadınlar için taksitler 6 aya kadar çıkabiliyor.
* İlk borç başvuruları için iki haftalık bir değerlendirme süresi belirleyen MAYA'da, bu süre sonraki başvurularda kısalabiliyor.
* Projeye, özellikle depremden sonra kendi işini yapmaya başlayan ya da deprem nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan kadınlar ilgi gösteriyor. (NK/BB)
* ayrıntılı bilgi için telefon numarası: 0 266 323 45 16