DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 11-15 Eylül'de İstanbul'da gerçekleştirilen 19. Dünya İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi'ni Türkiye'de işçi güvenliğini önlemek amaçlı yapılmadığı gerekçesiyle protesto etti.
Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederayonu (DİSK) İstanbul Merkez Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Tabip Odası üyeleri "Can güvenliği, iş güvencesi istiyoruz" pankartı önünde toplandı.
Dokuz yılda 10 bin işçi ölümü
Basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Türkiye'nin iş kazaları ve meslek hastaları sayısının en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğunu söyledi.
"Resmi kayıtlara göre 2000-2009 döneminde 784 binden fazla iş kazası oldu ve bu kazalarda 10 binin üzerinde emekçi yaşamını yitirdi. Resmi kayıtlara girmeyen iş kazaları ya da meslek hastalıkları nedeniyle ölen veya sakat kalan emekçilerin sayısını tahmin edebilmek imkânsız."
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) iş kazası sonucu ölümlerin yüzde 17 azaldığını gösterdiğini söyleyen Görgün, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin araştırmasına göre 2010'nun ilk sekiz ayında en az 238 işçinin, 2011'in aynı döneminde ise 376 işçinin öldüğünü, dolayısıyla yüzde 60 artış yaşandığını belirtti.
"İşçi sağlığı değil, işletme verimliliği"
Görgün, uluslararası düzeyde yapılan bu kongrenin adında "işçi sağlığı" yerine "iş sağlığı" kavramını tercih ederek, işçinin değil işin sağlığını yani işletmenin verimliliğini hedeflediğini söyledi.
"Kongrenin düzenleyicisi Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Sıddık Topaloğlu'nun 'Kongreyi yapmak bize hem prestij hem de çevre ülkelere iş güvenliği tecrübesi transfer etme konusunda yetkinlik sağlayacak' cümlelerinin kongreyi piyasalaştırma planlarının kanıtı."
"Kayıtlı 429, tahmini en az 100 bin meslek hastası"
Görgün, meslek hastalarının tespitinde Türkiye'nin çok geride olduğunu söyleyerek, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı sadece 429 meslek hastası olduğunu oysa uluslararası araştırmalara dayanarak Türkiye'de tahmini 100 bin ila 300 bin arasında meslek hastası olduğunu belirtti.
"İş kazaları işçilere yönelik baskıların en çıplak biçimlerini gözler önüne sermekte, işçiler yoğun ve uzun iş saatlerinde, basit güvenlik, önlemlerinin alınmadığı koşullarda çalışmakta. Bunun nedeni işin güvencesizlik temelinde örgütlenmesi."
"Güvencesi istihdam derinleşecek"
27 Kasım 2010'da çıkarılan yönetmelikle işçi sağlığının, piyasanın ellerine teslim edildiğini söyleyen Görgün, torba yasa ve sırada bekleyen ulusal istihdam stratejisi ile güvencesiz istihdamın derinleşeceğini belirtti.
"Çalışma Bakanlığı, Türkiye'deki iş cinayetlerinden sorumlu olan kurumların başındadır. Sermayenin daha fazla kar uğruna emekçilerin yaşamlarını hiçe saymalarını ve bu noktada işçi sağlığı ve güvenliğinin piyasalaştırılmasının bir göstergesi olan 19. Dünya iş Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi'ni protesto ediyoruz." (NV)