“Meslek danışmanlığı insanların umut kapısı oldu. Başbakan Erdoğan 'Sertifikayı alan herkes atanacaktır' demesine rağmen hala beklemedeyiz.” Bu sözler meslek danışmanlığı eğitimi alıp yerleştirilmeyi bekleyen Yasemin Çulhaoğlu’na ait.
İki yıl önce Sakarya ve Anadolu Üniversitesi’nde uygulanmaya başlanan iş meslek danışmanlığı sertifikası programı, insanları niteliklerine uygun olarak işe yerleştirme uzmanlığı eğitimi. Bu sertifikayı alanlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak İŞKUR’da çalışabiliyorlar.
Meslek danışmanları bireylere iş alanında yardımcı olurken iş yerlerine de giderek anketler yapıyor ve işbaşı eğitimleri almalarına yardımcı oluyor. Meslek danışmanı olmak için Sakarya ve Anadolu Üniversitesi’nde kişinin 12 dersin birleşiminden oluşan beş aşamalı bir sınava girip sertifika alınması gerekiyor. Bugün 5180 kişi Nisan 2013 tarihinde yapılan sınavla bu sertifikayı aldı. Ancak Çalışma Bakanlığı’ndan kadro açılmadığı için yerleştirilemedi.
Çulhaoğlu, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın istediğimiz kadroyu açarak mağduriyetimizi gidermesini istiyoruz” diyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in ailelere ve yardımcı olacak ve onların sorunlarını dinleyerek çözüm getirebilecek uzmanların işe alınacağını duyurduğunu belirten Çulhaoğlu, bu konuyla ilgili Bakan Şahin’e birçok dilekçe yolladıklarını, tweetler attıklarını ancak yanıt alamadıklarını söylüyor.
ASDEP’te kadın meslek danışmanlarına yer verilmeli
Bakanlığın Aile Sosyal Destek Programı’na (ASDEP) bağlı olarak kadro açmasını bekliyorlar. “Birçok kadınımız çocuk sahibi ve işsiz olmasından ötürü kendini çaresiz hissediyor. Bu kadınlarımız çalışma imkânı bulursa kendilerine güvenleri artacak. ASDEP projesi için de en uygun insanlar biz kadınlar.”
Çulhaoğlu, açıklamasında kadınların da içinde olduğu meslek danışmanları adayı için iş sahibi önemini şöyle anlatıyor:
"Ailelerin en büyük sorunlarının iş bulamamak ve akabinde stres ve tartışma kavgalar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla meslek danışmanları burada çalışırlarsa kişiler yine işe yerleştirilerek refah sağlanıp tartışmaların önüne geçilir insanlar stressiz mutlu olurlar.” (MA/HK)