Bir yıl önce 3 Şubat'ta Ankara'da OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşanan iki patlamada hayatını kaybeden 20 işçi, mezarı başında anıldı.
Patlamanın olduğu yerde bir araya gelene aileler, "Kaza değil, bu bir cinayet" dövizleri taşıdı. Aileler, sorumlu herkesin yargılanmasını istedi ve patlamanın olduğu yere, yaşanan iş cinayetlerinin unutulmaması için ölenler adına bir park yapılmasını talep etti.
"Yeni bilirkişi raporu şart"
bianet'e konuşan dava avukatlarından Erbay Yucak, patlamadan, işverenin, tüp dolum şirketi ve idari kurumların kısacası sorumlu herkesin yargılanmasını talep ettiklerini belirtti.
"İdari kurumların yargılanmasını mahkeme tevkif etti; oysa biz başından beri yargılamanın birleştirilmesini istiyoruz. Sanıkların da beyan ettiği gibi patlamanın olduğu işyerinde işçiler tehlikeli şartlarda çalışıyor. Eğer herkes sorumluluğunu yerine getirip, denetim yapsaydı göz göre göre bu kaza olmazdı."
Yucak, şu ana kadar iki bilirkişi raporu hazırlandığını ancak ikisi arasında çelişkiler ve eksiklikler olduğu için yeni bir bilirkişi raporu talep ettiklerini söyledi.
"İlk raporda işverenler tutuklanmış, ikinci raporda ise onlar serbest bırakılıp tüp dolum şirketindekiler tutuklanmış. Raporlar arasında hem çelişki hem de eksiklik var; yeni bir rapor şart. Mahkemenin Davutpaşa'da yaşanan sıkıntıları yaşatmamasını istiyoruz."
Mahkeme sorumlulara denetimi sordu
Patlamadan sekiz ay sonra başlayan davada üçü tutuklu, dokuz kişi yargılanıyor. Şu ana kadar dört duruşma gerçekleştirildi.
Patlamaların meydana geldiği işyerlerine gaz satışı yapan firmanın ortağı ve yasal yöneticisi Kasım Ersoy ile firma çalışanları Bahadır Esendik, Burhan Koç, Ali Bayındır, Hüseyin Erdem, Yusuf Kılıç ve Tuncay Karabenli'nin, ''bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak'' ve ''tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması ve el değiştirilmesi'' suçunu işledikleri iddiasıyla 26'şar yıla kadar hapsi isteniyor.
İşyerlerinin yasal sorumluları Aydın Özkan ve Numan Güleç ise ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak'' suçlamasıyla yargılanıyor.
Son duruşmada, mahkeme heyeti, patlamanın yaşandığı işyerlerinde son beş yılda denetim yapılıp yapılmadığının Sanayi Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yeni Mahalle Belediyesi, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, İvedik ve Ostim Organize Sanayi Bölgesi yönetiminden ayrı ayrı sorulmasını talep etti.
Bir sonraki duruşma 17 Şubat'ta görülecek. (NV)
* Fotoğrafı Evrensel gazetesinden aldık.