İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin basına yansıyan haberleri derleyerek hazırladığı rapora göre, eylül ayında kadın, erkek ve çocuk 619 işçi, mühendis, doktor, teknisyen, öğretmen, memur meslek hastalığına yakalanma, kaza sonucu yaralanma ve zehirlenmeye maruz kaldı. Kadın, erkek 60 işçi, mühendis, doktor, teknisyen, öğretmen, memur da hayatını kaybetti.
Raporda en fazla kaza yaşanan sektörlerin çalışanlarına en fazla esnek çalışma koşullarını dayatan maden, metal, kimya, inşaat, tarım ve tekstil sektörleri olduğu vurgulandı. "Elbette ev eksenli çalışma, ev işçileri, müfettişlerden gizlenmek için yapılan OSB'lerin sokak ızgarası-altı ve mahalle arası apartman altı atölyeleri hesaplamak zorunda kaldığımız bu rakamların içine sızamıyor" ifadelerine yer verildi.
İnşaat sektöründe 50 işçi yaralandı
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin basın taramasıyla gerçekleştirdiği eylül raporunda sektörel düzeyde ortaya çıkan rakamlar şöyle:
* Madenlerde dört kişi hayatını kaybetti, biri Altın madeninde çalışan bir mühendis olmak üzere dört kişi de yaralandı.
* Belediyede çalışan altı işçiden dördü kanalizasyon işçisi olarak çalıştıkları yerde göçük altında kalarak, biri temizlik yapan ve diğeri şoför olarak çalışan ikisi de trafik kazasında yaşamını yitirdi.
* Enerji sektöründe inşaat halindeki barajlarda hayatını kaybeden işçi sayısı beş, yaralanan işçi sayısı iki.
* İnşaat sektöründe ise en az 50 işçinin yaralanma ve 17 işçinin hayatını kaybetme haberi basına yansıdı.
* Gıda sektöründe bir işçi yaralandı.
* Ağaç sektöründe dört yaralanma oldu, bir kişi de hayatını kaybetti.
* Tarım-Orman sektöründe, çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere 78 kişi trafik kazasında yaralandı veya zehirlendi. İki kadın tarım işçisi hayatını kaybetti.
* Tekstil sektöründe bir kadın işçinin mobbing vakası basına yansıdı. Bu sektörde iki erkek kişi hayatını kaybetti, 29 yaralanma yaşandı. Yaralananların 16'sı kadın işçi.
* Eğitim sektöründe işsiz bir kadın öğretmen adayı intihar etti.
* Nakliyat sektöründe bir ölümlü kaza yaşandı. Havalimanında bir kadın güvenlik görevlisi kaza geçirdi.
* Konaklama sektöründe 18 kişi trafik kazasında yaralandı, bir işçi öldü.
* Metal sektöründe altı işçi yaralandı; bu kazalardan biri sırasında yangın söndürmek için fabrikada çalışan itfaiye erlerinden ikisi de yaralandı.
* Çimento cam sektöründe iki ölüm, sekiz yaralanma haberi basına yansıdı.
* Tersane-gemi söküm alanında ve gemi inşa alanında birer işçi hayatını kaybetti. Gemi inşa ve tamir alanında ise meslek hastalığına yakalanan iki işçinin yanı sıra bir de işitme kaybı sorunu basına yansıdı.
* Sağlık sektöründe diş teknisyenlerinin ikisi silikosis hastalığına yakalandı.
* Sektörü belirlenemeyen iş kazası haberlerinde ise 27 yaralı ve sekiz hayatını yitiren kişi kayıtlara geçti.
Kimya sektöründe yüksek rakamlar
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin yaptığı basın taramalarına göre 2010'da dokuzu zehirlenme, ikisi servis kazası ve biri yüksekten düşme olmak üzere en az 12 işçi hayatını kaybetti. 2011 yılının ilk dokuz ayında ise can kaybı arttı: Yirmisi patlama, üçü yanma ve biri ezilme olmak üzere en az 24 kişi hayatını kaybetti.
2011 Eylül ayında ise Petrokimya sektöründe 382 kişi zehirlendi, iki kişi çalışırken hayatını kaybetti. Sektördeki can kayıpları İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Adana çevresinde daha yoğun.
www.guvenlicalisma.org sitesinden ulaşılabilen İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi eylül raporunda Türkiye'deki iş kazalarında ciddi bir artış görülüyor. (YY)