İş yaşamındaki ayrımcılığa karşı kampanya yürüten kadın mühendislerden Beyhan Tayat "Düzeltmeler başladı, ama yeterli değil" diyor.
Kadının çalışma yaşamındaki alanını daraltan ayrımcılıklar için insan kaynakları ilgililerine çağrı yapan Tayat, halen iş ilanlarındaki ayrımcılığın sürdüğünü açıkladı.
Kadınların ayrımcılığa karşı uluslararası yasal dayanakları
Tayat "Başbakanın genelgesine karşın kadınlara yönelik iş yaşamındaki ayrımcılık halen sürüyor. Bu nedenle bir iki düzelemeye karşın ayrımcılığa ilişkin her türlü çalışmayı takip etmeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.
Tayat insan kaynakları yöneticilerine gönderdikleri yazılarda iş yaşamındaki ayrımcılığa karşı yasal dayanakların neler olduğunu açıkladıklarını söylüyor.
Ayrımcılık şu yasa, sözleşme ve belgelere aykırı:
* Anayasa'nın 10. Maddesi,
* İş Kanunu'nun 5. maddesi,
* "Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Her türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi"nin (CEDAW) 11. maddesi ve diğerleri,
* Avrupa Birliği ( AB) Mevzuatı,
* Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO), belgeleri.
Ulusal yasal dayanaklar
Bunlara ek olarak, Yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Ayrımcılık" başlıklı 122. maddesiyle işe alımlarda ayrımcılık uygulanması cezai yaptırıma bağlanmış durumda. Mağdurların suç duyurusunda bulunabilecekleri de bizzat Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu tarafından açıklanmıştı.
Tayat ayrıca Türkiye İş Kurumu İstihdam Dairesi Başkanlığı tarafından 14 Şubat 2006'da hazırlanan ve tüm taşra teşkilatına gönderilen talimatnameyi anımsatıyor:
"İşyeri ziyaretlerinde İş Kanunu'nun 'eşit davranma ilkesi' başlıklı 5. maddesine göre işverenin, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça iş ilişkisinde cinsiyete dayalı ayırım yapılamayacağı, aksi durumda aynı kanunun 99. maddesinde belirtilen yaptırımla karşı karşıya kalacağı uygun bir şekilde işverenin dikkatine sunulacaktır." (AD/TK)