İstanbul Esenyurt'ta 11 işçinin yanarak ölmesinin ardından İMO İstanbul Başkanı Cemal Gökçe de Çalışma Bakanı Faruk Çelik de iş sağlığı ve iş güvenliği için yeni bir mevzuata gerek olduğunu söylüyor.
"Cezalar caydırıcı değil"
TMOOB'a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, daha kapsamlı yeni bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek mevcut mevzuatın denetimi sağlamadığını ve cezaların caydırıcı olmadığını belirtti.
Kaza ile ilgili henüz rapor çıkmadığı için kimin suçlu olduğunu söylemenin mümkün olmadığı belirten Gökçe, "Müteahit, şantiye şefi, inşaat sahibi, taşeron firma, İş Güvenliği Sorumlusu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yetki belgesi alan Yapı Denetim Kuruluşu ve mevzuat oluşturmayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı herkes bu kazadan sorumlu olabilir" dedi.
Gökçe, özellikle taşeron sisteminin getirdiği denetimsizliğe de dikkat çekerek, "Bu sistem artık sorgulanmalı" dedi.
Çelik: Müstakil yasa lazım
Konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, müstakil iş sağlığı yasasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
"Mevzuat yetersiz değil ama yasaya ihtiyaç var. Ama her şey de yasa ile çözülemez. 40 kişinin kaldığı çadırda tek girşi çıkış olmasını da çok yanlış bir şey."
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'ne göre işçilerin barınma koşulları şöyle olmalı:
"İşçi konutları; bekar işçiler için müşterek koğuşları bulunan binalar halinde, aileleri ile birlikte oturan işçiler için ayrı evler veya apartmanlar şeklinde olacak ve bir konut için gerekli tesisat tertibat ve müştemilatı bulunacak.
"Güneş ve hava alacak ve dış etkilere karşı korunmuş olacak, sağlık ve teknik şartlara uygun bir şekilde inşa edilecek ve bunlar, işyerlerinin gürültüsü, pisliği ve hava kirletici etkilerinden korunmuş olacak."
Koğuşların, soğuk mevsimlerde sağlığa uygun bir şekilde ısıtılması gerektiği belirtilen tüzükte, "Isıtmak için soba kullanıldığında, duman, gaz ve yangın tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınacaktır" deniyor.
Barınma sorununa dikkat çekilmişti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin ocak raporuna göre, Diyarbakır'dan İstanbul'a çalışmak için gelen beş genç işçinin Fatih'te çıkan yangında önce zehirlenerek sonra yanarak hayatlarını kaybetti.
Şubat raporunda ise Sultangazi'de bulunan bir metal fabrikasında çıkan yangında Serkan Aydın ve Murat Özkan yaşamını yitirdi. Serkan, Kars'tan çalışmaya gelmişti ve kalacak yeri yoktu. Murat ise kar yağışı nedeniyle ertesi gün işe geç kalmamak için fabrikada kalmıştı.
10 Aralık 2011'de yaşanan Park Otel yangınında da işçilerin hangi koşullarda barındığı ortaya çıkmıştı. (NV)